Amnistia Internacional fa una crida a no boicotejar el Mundial de Qatar
Qatar vol situar-se en el tauler de joc internacional, però els morts en la construcció dels estadis i les vulneracions de drets humans ho enfosqueixen
Catalunya migdia

Amnistia Internacional aposta per no boicotejar el Mundial de Qatar

L'ONG considera que el Mundial pot servir per fer visible les vulneracions de drets humans i perquè Qatar faci propòsit d'esmena

Actualitzat

Ja està en marxa el Mundial de Qatar, un dels mundials de futbol més polèmics de la història, juntament amb el de l'Argentina del 1978, que es va fer en plena dictadura, i el del 1934, a Itàlia, que es va fer durant el règim feixista de Mussolini.

El Mundial de Qatar ha començat aquest diumenge, amb una cerimònia d'obertura protagonitzada per l'actor nord-americà Morgan Freeman. Una gala d'inauguració que volia posar l'accent en el respecte i la tolerància. Però que no pot amagar la persecució de l'homosexualitat a l'emirat àrab, els drets limitats que tenen les dones en aquest país del golf Pèrsic o l'explotació dels treballadors estrangers.

Dani Vilaró, responsable de comunicació d'Amnistia Internacional Catalunya, explica al Twitch d'Esports de Catalunya Ràdio i TV3, amb Ricard Torquemada, que l'ONG no és partidària del boicot a Qatar:

"Si el Mundial de Qatar pot servir de palanca per millorar la vida de les persones que hi treballen, benvingut sigui. Haurà servit per parlar d'un tema important, fer veure que hi ha hagut unes vulneracions de drets humans i que facin propòsit d'esmena i comencin a canviar la situació. Perquè a ningú li agrada veure's assenyalat de la manera que s'està assenyalant Qatar."

Amnistia Internacional acusa l'emirat de Qatar d'usar mà d'obra forçada en la construcció dels estadis i les infraestructures necessàries per allotjar la Copa del Món de futbol, on han mort milers de treballadors immigrants. També destaquen la repressió contra el col·lectiu LGTBI i de les dones:

"Els drets universals no són negociables, no hi entenen de països, ni de cultures. Que puguis anar a la presó simplement per ser qui ets, per ser com ets, per tenir una preferència sexual, és molt greu."

Qatar també ha rebut força crítiques dels defensors dels drets humans pel tractament cap a la comunitat LGTBI. L'homosexualitat està castigada amb fins a tres anys de presó.
Qatar ha rebut força crítiques dels defensors dels drets humans pel tractament cap a la comunitat LGTBI. L'homosexualitat està castigada amb fins a tres anys de presó. (Reuters)

Amnistia demana un fons indemnitzatori de 400 milions

Amnistia Internacional reitera les crítiques contra la FIFA i demana que es comprometi a invertir una part dels beneficis que farà amb el Mundial a compensar les famílies dels treballadors morts o ferits en accidents durant les construccions dels estadis on es jugaran els partits del Mundial.

"Un cop s'han produït aquests abusos de drets humans en els preparatius del Mundial, la FIFA podria destinar una petita part dels 6.000 milions de dòlars a les famílies que han patit aquests abusos, que des d'Aministia Internacional xifrem en 400 milions"

Vilaró explica al Twitch d'Esports de Catalunya Ràdio i TV3 que ja han trucat a la porta de les 32 federacions de futbol que participen al Mundial i una desena els han donat suport, entre elles Alemanya, Anglaterra, Gal·les, Holanda, Dinamarca, Bèlgica, el Brasil, Suïssa o França.

"A la Federació Espanyola de futbol li hem enviat sis cartes, però Luis Rubiales no contesta"

L'escenari de l'arrencada del Mundial ha estat l'estadi d'Al-Bayt, a uns 50 quilòmetres al nord de Doha, la capital de Qatar. Un recinte amb capacitat per a 60.000 persones que té un aspecte exterior en forma de tendes beduïnes.

Ha estat l'escenari d'una cerimònia executada a la perfecció i amb Morgan Freeman com a mestre de cerimònies, i conversant amb un jove influencer qatarià, Ghanim Al-Muftah, que no té cames per una malformació congènita.

El Mundial del Qatar ha estat envoltat de polèmica des de la seva designació, el 2010, per les sospites de suborn a membres de la FIFA. Ara investiguen si l'adjudicació d'un dels esdeveniments més grans del món es va fer a canvi de contractes multimilionaris per a empreses franceses, del finançament de la campanya de Sarkozy, la compra d'avions de combat o la salvació del PSG.

Fins al 18 de desembre, pots seguir el Mundial al Twitch d'Esports de Catalunya Ràdio i TV3 amb Ricard Torquemada.

ARXIVAT A:
Drets humansMundial Qatar 2022Amnistia Internacional
Anar al contingut