Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Comarcal 947

Alerta si aneu a pagès: les bosses de plàstic atrauen les vaques

Els ramaders catalans adverteixen d'aquest perill i sobretot de dur els gossos deslligats

Actualitzat

Sabíeu que caminar per una zona rural amb una bossa de plàstic a la mà us pot posar en perill? Si passegeu per una zona ramadera i trobeu bestiar de pastura, se us poden acostar de manera descontrolada. I això per què? Ens ho explica l'Abel Solé, tècnic de dinamització agroalimentària de la Cerdanya:

"Molta gent no sap que no es poden portar bosses de plàstic en zones ramaderes, perquè el bestiar es pensa que hi porten sal i es poden comportar bruscament i fer mal a la persona que porta aquella bossa de plàstic."

Els ramaders porten sal regularment als animals de pastura: és un aliment que necessiten per les seves propietats nutritives, però que no troben de manera natural als camps o a la muntanya. A més, els encanta el seu gust, per a aquests animals és com una llaminadura i per això quan veuen que el pastor hi arriba amb la bossa, se n'hi van disparats, segons Manel Espada, que és vaquer al Pallars Sobirà:

"Sí, sí, quan donem sal a les vaques venen de manera descontrolada i és molt perillós perquè algunes tenen banyes i et poden envestir en qualsevol moment sense que t'ho esperis."

La sal és un complement nutricional bàsic per al bestiar que pastura a les muntanyes
La sal és un complement nutricional bàsic per al bestiar que pastura a les muntanyes (Festival de Senderisme dels Pirineus)

Aquesta és una de les primeres instruccions que dona als seus clients en Francesc Rodríguez, que és guia de natura a l'Alt Pirineu:

"Si aneu amb una bossa de plàstic blanca o blava caminant per la muntanya, les vaques, o —els cavalls!— se us atansaran com si fóssiu un imant perquè es pensen que els porteu sal, cal estar alerta."

Un altre risc que hem d'evitar: portar els gossos deslligats

L'altre conflicte involuntari que pot portar problemes al món rural són els gossos deslligats. Molts propietaris els deixen lliures quan surten a la natura, perquè consideren que és un espai tranquil i solitari. Però en zones de pastura això és un risc perquè, si hi ha un ramat, la majoria de gossos domèstics s'hi voldran acostar. En Gabriel Lampreave, del cos d'Agents Rurals, explica que això passa en la majoria d'ocasions:

"És una qüestió d'instint animal, és com una molla que se'ls dispara. Tu pots tenir un gos molt tranquil que no farà mai res i de cop i volta veu unes ovelles, es posa en tensió i això ja pot desencadenar un gran problema."

Deixar el gos deslligat en zones rurals pot generar situacions de risc
Deixar el gos deslligat en zones rurals pot generar situacions de risc (ACN)

Molts animals de pastura —especialment les ovelles— tenen una por atàvica als gossos. Per això, si irromp un gos deslligat sobtadament, els animals es poden espantar, començar a córrer i produir una situació de perill o un autèntic daltabaix:

"No vol dir que el gos hagi de matar les ovelles, però les pot fer córrer i llavors el ramat s'escamparà, algunes ovelles es poden perdre, d'altres es poden estimbar o —com ha passat en alguns casos— morir esclafades les unes sobre les altres."

Els Agents Rurals distribueixen cartells amb consells i advertències per als visitants al món rural
Els Agents Rurals distribueixen cartells amb consells i advertiments per als visitants al món rural (Agents Rurals)

Els últims anys aquesta problemàtica ha crescut per l'augment de visitants a l'entorn natural. Per això, entitats públiques i associacions agroramaderes han fet cartells i campanyes informatives per demanar a tothom que lligui els gossos quan surtin al món rural. És el cas de la Teresa Torner, de l'Associació Agroalimentària de la Cerdanya:

"Són terrenys on pastura bestiar: la gent es posa en risc si va amb el gos deslligat, perquè pot fer enfadar el bestiar. I ja no parlem si hi ha algun animal que acaba de criar. Això pot ser un gran problema perquè, a més, si passa alguna cosa, hem d'assumir la responsabilitat nosaltres."

Els pagesos de la Cerdanya han distribuit cartells advertint dels perills que implica portar els gossos deslligats al camp
Els pagesos de la Cerdanya han distribuït cartells en què adverteixen dels perills que implica portar els gossos deslligats al camp (Eloi Barrera / Catalunya Ràdio)

Els mastins, defensors del territori i dels ramats

Els gossos deslligats poden espantar el bestiar de pastura, però també poden provocar enfrontaments indesitjats amb els gossos de vigilància o de protecció: són animals de races grans que tenen la missió de protegir els ramats davant de qualsevol ingerència externa. Aquest és l'advertiment de l'agent rural Gabriel Lampreave:

"El gos de protecció no és com un gosset d'atura. És un gos de raça gran i potent que conviu amb el ramat. I sortirà i actuarà davant de qualsevol ingerència. Per tant, pots tenir un problema si el teu gos va deslligat i s'hi acosta més del compte."

Els gossos de protecció passen les 24 hores amb el ramat a la muntanya
Els gossos de protecció passen les 24 hores amb el ramat a la muntanya (Piroslife)

Per tant, els ramaders i els Agents Rurals recomanen que quan anem al camp i a la muntanya mantinguem la prudència, siguem respectuosos amb el bestiar i guardem les distàncies. En Gabriel Lampreave ho resumeix així:

"Tot això de voler anar allà on hi ha l'animal, tocar-lo, fer-nos-hi una foto... de tot això ja n'hauríem de passar pàgina. Hem de guardar la distància de seguretat perquè el bestiar faci la seva i nosaltres estiguem tranquils. Si passem aquesta distància de seguretat comencen els problemes."

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut