Alarma per la nova variant de la Covid, que podria esquivar l'acció de les vacunes
S'investiga la nova variant Covid, potencialment més perillosa que les anteriors (ISO.FORM LLC | CC-BY-4.0)
Catalunya migdia

Alarma per la nova variant de la Covid, que podria esquivar l'acció de les vacunes

La Unió Europea suspèn els vols del sud d'Àfrica i imposa quarantenes, decisió que s'ha pres després que se n'ha detectat un primer cas a Bèlgica

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Els científics han trobat una nova variant del coronavirus que podria ser més resistent a les vacunes. La B.1.1.529 és una derivació de la variant beta, detectada per primer cop a Sud-àfrica. L'han identificada en aquest país i també a Botswana, Israel i Hong Kong.

La Unió Europea, en un intent de frenar l'expansió d'aquesta nova mutació, ha anul·lat els vols procedents del Sud-àfrica, Namíbia, Zimbàbue, Botswana, Lesotho i Swazilàndia.​ La mesura arriba després que se n'hagi detectat un primer cas a Bèlgica. Es tracta d'una pacient jove, no vacunada, que havia viatjat a Egipte a través de Turquia. 

Anticossos inútils?

Encara no es té una informació completa d'aquesta nova variant, però se sap que acumula més de trenta mutacions respecte a la variant original de Wuhan, que són més mutacions de les que té la variant delta.
 

El perill que pot representar és que aquestes mutacions són a la proteïna del virus contra la qual actuen els anticossos. Això fa que, segons ha explicat a Catalunya Ràdio Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester i professor de la UOC, les vacunes puguin perdre eficàcia davant la Covid.

"El que fa més por és que aquesta nova variant té unes mutacions en la proteïna contra la qual van els anticossos i, si canvia molt, els anticossos no la reconeixeran. Si passés això, si realment s'escapés dels anticossos, seria un problema perquè els vacunats no tindrien la protecció que tenen ara."

Cal veure com evoluciona, però Macip diu que aquesta nova variant demostra què passa quan el virus està circulant i per això insisteix que cal frenar-ne la transmissió.

Alarma per la nova variant de la covid, que podria esquivar l'acció de les vacunes
Les vacunes es podrien rendir davant la nova variant del virus (Pixabay / Johaehn)

Per l'experiència que hi ha en altres virus, se sap que aquest tipus de mutacions fan que el virus sigui més transmissible i s'escapi de l'acció de les vacunes. I això, ha dit a Catalunya Ràdio Roger Paredes, cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, la pot convertir en una variant més perillosa que l'actual.

"Fins ara teníem la delta, que ja ens havia preocupat molt i que ja està provocant un increment de casos en aquest moment. Ara, a més a més, tenim una nova variant que encara té més mutacions i que potencialment podria ser encara pitjor."

La recerca no s'atura

Investigadors de tot el món estudien com són aquestes mutacions, quins canvis provoquen en el comportament del virus i com poden afectar les teràpies i les vacunes.

Tot i així, Joaquim Segalés, investigador de l'IRTA-CRESA, en declaracions a Catalunya Ràdio, vol ser prudent mentre s'investiga la nova variant, ja que encara no s'ha pogut determinar amb exactitud fins a quin punt pot ser més greu o més contagiosa.

"No saben realment si aquesta variant està desplaçant la variant delta, que era la més freqüent arreu del món, o si realment és un problema puntual."

Mentrestant, la farmacèutica Pfizer/BioNTech ja ha anunciat que ha començat una investigació per determinar si la seva vacuna continua sent efectiva per combatre la nova variant. Esperen tenir resultats d'aquí dues o tres setmanes.

El virus continuarà circulant i mutant sense una acció global

L'OMS alerta que la manera d'evitar que continuïn apareixent noves variants és augmentar la protecció amb les vacunes per fer baixar la transmissió, i Roger Paredes comparteix aquesta idea, ja que és fa evident que la vacunació s'ha d'estendre a tot el planeta. Només així es pot evitar que continuïn apareixent noves variants del virus de la Covid.

"Tothom ha d'estar vacunadíssim. El que no estigui vacunat en el nostre entorn segur que ho passarà malament. I no n'hi ha prou de vacunar els catalans, els espanyols i els europeus: hem de vacunar el món sencer, i això ho hem de pagar nosaltres, hem d'ajudar els països més pobres a vacunar-se."

Per això --insisteix Paredes-- cal la implicació dels poders polítics i econòmics dels països més rics i de les grans empreses de tots els sectors, per fer campanyes de vacunació a tot el món i buscar solucions globals a la pandèmia.
 

El món es prepara per blindar-se

La Unió Europea proposa aturar l'arribada d'avions de les zones afectades per la variant ni, una idea de la Comissió que alguns països, com Itàlia, França, Alemanya, Austria i Espanya, ja estan aplicant individualment.

Alguns països, com el Regne Unit i Israel, ja han anunciat que prohibeixen els vols d'arribada de l'Àfrica austral, mentre que d'altres, com l'Índia, el Japó o Singapur, endureixen els controls fronterers.

Alarma per la nova variant de la covid, que podria esquivar l'acció de les vacunes
Els països es preparen per mirar d'evitar la propagació de la variant ni (Pixabay / PIRO4D)

Sud-àfrica veu precipitades totes aquestes mesures i considera que castigarà la seva indústria turística. De fet, les borses d'arreu del món ja han notat els efectes de l'aparició de la nova variant, amb baixades importants. Els sectors relacionats amb el turisme i l'aeronàutica han tingut pèrdues imporants als principals parquets europeus.

ARXIVAT A:
Covid-19
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut