Felip VI durant l'entrega de l'espasa de Simón Bolívar
Felip VI durant l'entrega de l'espasa de Simón Bolívar
Catalunya migdia

Aixecar-se o no aixecar-se davant l'espasa de Simón Bolívar?

No hi ha encara cap explicació oficial sobre el gest del rei Felip a la presa de possessió del nou president de Colòmbia. L'actitud del monarca divideix els socis de govern a Espanya

Marc Vidal JuanolaActualitzat

Falta de respecte a la sobirania dels països llatinoamericans o reivindicació del passat colonial d'Espanya? Potser ja no sabrem mai per què el rei Felip no es va aixecar quan van portar l'espasa de Simón Bolívar cap a la tarima on estava jurant el càrrec el nou president de Colòmbia, Gustavo Petro.

La polèmica fa dies que està servida i, lluny d'amainar, cada dia es fa una mica més gran.

L'últim que se sap és que Unides Podem, socis de govern de Pedro Sánchez, no afluixa i ha enviat una carta al Ministeri d'Exteriors demanant que els aclareixin si el rei va actuar per voluntat pròpia o amb l'aval del govern.

El mateix dia que es va saber que el rei no s'havia aixecat, la ministra Ione Belarra va reclamar una disculpa al rei Felip.

Aquesta disculpa, però, no ha arribat. Els últims dies s'ha vist el rei Felip passejant per Palma, de vacances amb la família, sense fer cap aclariment sobre el perquè del seu gest.

Alguns mitjans sí que han aconseguit aclarir des de l'entorn del monarca que l'exhibició de l'espasa de Simón Bolívar no estava prevista en el protocol i, per tant, el rei no sabia que apareixeria durant l'acte.

Fins i tot han fet notar que Felip VI sí que es va aixecar, però que ho va fer quan retiraven l'espasa.

El president de Colòmbia, Gustavo Petro, al costat de l'espasa de Simón Bolívar durant la seva investidura
El president de Colòmbia, Gustavo Petro, al costat de l'espasa de Simón Bolívar durant la seva investidura

Més tensió entre el PSOE i Unides Podem

Sigui com vulgui, la Moncloa i el ministeri d'Afers Estrangers han evitat censurar el gest del rei Felip. L'estratègia ha estat treure importància al fet i destacar les bones expectatives que s'obren en les relacions d'Espanya amb Colòmbia amb l'arribada a la presidència de Gustavo Petro.

En general, la idea és fer veure que no no ha passat res o que ha estat un gest sense importància. Però Unides Podem n'ha fet un cavall de batalla que s'ha convertit en un nou focus de tensió amb el seu soci de govern, el PSOE.

Simón Bolívar, en una pintura que el retrata.

Una espasa amb història

Portar l'espasa de Simón Bolívar fins a l'escenari on es va fer el jurament presidencial va ser una petició expressa de Gustavo Petro. L'espasa és un símbol de la lluita contra el colonialisme espanyol i una reivindicació de la sobirania de països com Bolívia, Colòmbia, Equador, Perú i Veneçuela.

Després de la mort de Bolívar l'any 1830, l'espasa es va inventariar al museu dedicat al líder llibertador a principis del segle XX.

Es dona la circumstància que l'organització guerrillera a què pertanyia l'actual president de Colòmbia, Gustavo Petro, la va robar el 1974 i la va mantenir amagada fins que el 1991 va decidir tornar-la com un gest de distensió abans d'abandonar la lluita armada.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut