Prealerta per sequera. Tindrem restriccions d'aigua?
L'embassament de Sau durant una sequera (ACN)
Catalunya migdia

Aigua més cara quan les reserves són baixes

Els experts proposen mesures com apujar la tarifa en temps de sequera i reaprofitar millor l'aigua

Jordi Corbalán, Oriol PujadóActualitzat

Més enllà d'aprovar el decret amb restriccions per al consum d'aigua, els experts recomanen al govern que busqui solucions alternatives per aplicar quan les reserves hídriques estan en nivells baixos. Des de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el director de l'àrea de gestió Territorial, Diego Moxó, planteja si caldria apujar el cost de l'aigua quan hi ha escassetat, com passa amb el gas i la llum:

" Que l'aigua costi el mateix quan els embassaments estan al 18% o al 80% potser ens ho hem de plantejar. De cara al futur potser hem d'aplicar un sistema de preus que incentivi o que forci l'estalvi."

La mitjana de consum d'aigua a Catalunya és d'uns 117 litres per habitant i dia (Pexels)

Davant l'emergència climàtica i la falta d'aigua els experts descarten grans obres i aposten també per millorar els sitemes de reg o reutilitzar millor l'aigua. La investigadora Anna Petit de l'Institut de Ciències Mediambientals a la Universitat de Barcelona (UB) creu que hauríem de fer com feien antigament les àvies:

"Recollir l'aigua de la pluja. Cada barri de la ciutat hauria de tenir els seus dipòsits per poder abastir la població quan n'hi hagués necessitat."

Alerta i restriccions generalitzades per sequera a gairebé tot Catalunya
L'embassament de Sau, al Ter, sota mínims (Gerard López/Catalunya Ràdio)

Des del punt de vista arquitectònic, els experts també aposten per recuperar infraestructures antigues, com, per exemple, els canals de reg. A la ciutat de Barcelona, el Rec Comtal també permetria, segons l'arquitecte Vicent Guallart, lluitar contra l'augment de les temperatures:

"Si tornéssim a obrir el reg tindríem un lloc natural per tenir arbres, per tenir biodiversitat o per tenir una temperatura inferior al carrer."

Els experts també plantegen que tal com es fa amb la petjada de carboni també s'haurien d'establir objectius per reduir la petjada hídrica per fer front a la crisi climàtica i garantir la producció d'aliments.

Anar al contingut