Adeu per sempre a la pesseta, enmig de llargues cues
Aquest dimecres s'acaba el termini per fer el canvi a euros. Les cues a la seu del Banc d'Espanya de Barcelona han superat les tres hores d'espera
Adeu per sempre a la pesseta, enmig de llargues cues
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Catalunya migdia

Adeu per sempre a la pesseta, enmig de llargues cues

Aquest dimecres s'acaba el termini per fer el canvi a euros. Les cues a la seu del Banc d'Espanya de Barcelona han superat les tres hores d'espera

Laia ClaretActualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

Pessetes, duros, monedes de 25 pessetes -aquelles amb el forat al mig-, monedes de 50 o de 100 pessetes... És probable que en moltes cases encara hi hagi monedes oblidades al fons d'un calaix. Ja sigui per sentimentalisme, col·leccionisme, o perquè no hi hem tornat a pensar. 

Doncs si les voleu canviar per euros teniu de temps fins dimecres, dia 30 de juny. I a Catalunya s'ha de fer a la Seu del Banc d'Espanya, a Barcelona.

Al tancament del mes d'abril a tot l'Estat encara hi havia pessetes per valor de 1.586 milions d'euros. Els experts expliquen que una part d'aquestes monedes de pessetes que ningú no ha bescanviat estan en poder de turistes que se les van emportar després de viatges a Espanya. Però la gran majoria estan repartides i oblidades pels milions de llars del país, sense que ningú recordi que encara tenen valor.

Fulletó que entreguen a les portes de la seu del Banc d'Espanya a Barcelona
Fullet que entreguen a les portes de la seu del Banc d'Espanya a Barcelona (Laia Claret / Catalunya Ràdio)


Cues de més de 3 hores

Aquest dimarts, penúltim dia per canviar-les, les cues eren llarguíssimes i molts dels assistents no ho havien previst:

"Jo porto 3 hores i 10 minuts i encara no em toca. El que porto per canviar és una tonteria d'una guardiola de la meva filla, crec que no arriba ni a 3 euros."

La cua era de gairebé 200 metres. Tres treballadors del Banc d'Espanya sortien a la porta per donar informació a les primeres persones però les del final de la cua es queixaven de no ser atesos:

"Això és un escàndol. Són les dotze i tanquen a les dues i ningú m'ha dit res. Ni que haguéssim de treure entrades pel Bruce Springsteen! Jo soc de fora de Barcelona i no hi baixo mai."


Diners trobats a casa dels pares o els avis:

Moltes de les persones que eren a la cua portaven diners que han trobat en algun racó de casa:

"Els vaig trobar fa 3 setmanes buidant un pis de la meva mare, que va morir fa anys. Eren a sota d'uns papers."

Hi havia qui portava els diners en una bossa transparent i que no sabia ni la quantitat que tenia:

"Porto els diners que he trobat per casa, del meu pare. No sé ni què porto."

La pesseta diu adeu per sempre, enmig de llargues cues
Cues de més de tres hores per canviar pessetes per euros, al centre de Barcelona (Laia Claret / Catalunya Ràdio)

Moltes de les persones que aquest dimarts a quarts de 12 del migdia eren al final de la cua, asseguraven que tornarien dimecres al matí. L'últim dia per poder canviar les monedes.

"Les monedes les va trobar la meva mare. Estaven repartides en diferents punts de la casa."


No totes les monedes es poden canviar

Només es poden canviar les pessetes que estaven en circulació a 1 de gener del 2002. Les que siguin anteriors ja no hi ha oportunitat de bescanvi.

Cues al Banc d'Espanya a Madrid per bescanviar pessetes per euros
Cues al Banc d'Espanya a Madrid per bescanviar pessetes per euros (EFE/Fernando Alvarado)

En canvi, tots els bitllets de curs legal en pessetes posteriors a l'any 1939 es poden bescanviar. En el cas dels bitllets emesos entre el 1936 i 1939 (durant la Guerra Civil Espanyola), un comitè d'experts els analitzarà per comprovar-ne l'autenticitat.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut