Addictes al joc online: cada cop més, i més joves

El govern espanyol té a punt un decret per regular la publicitat de les apostes online. La patronal veu bé la norma si també inclou el joc públic

Més de 900.000 persones a l'estat espanyol juguen o fan apostes online cada mes, segons dades del Ministeri de Consum. La disponibilitat 24 hores i la facilitat per accedir a aquestes webs i APPs no ha fet més que agreujar el problema de la ludopatia i han accelerat el procés per desenvolupar una addicció severa i han rebaixat la mitjana d'edat dels afectats, que cada cop són més joves.

Superar una addicció no és fàcil. En el cas del joc, s'hi barregen els deutes econòmics amb les mentides a la parella, a la família i als amics. En Joan, nom fictici, va començar a jugar online el 2016. Va ser la seva dona qui el va convèncer per buscar ajuda.

"No podia més amb les mentides que vaig crear. La meva dona em va portar a teràpia amb un grup. Tenia l'autoestima per terra".

Des que es va posar en tractament ara fa un any, en Joan no ha tingut recaigudes, però el pensament és constant:

"He somiat amb jugar. He estat a la terrassa d'un bar i se m'ha passat pel cap entrar i ficar-li a la màquina. Després d'aquest pensament, em vaig posar a plorar".

Aquestes addiccions amaguen normalment altres problemes psicològics.

"Deixar de jugar és relativament fàcil. El més difícil és comprendre per què has arribat a aquest punt"

Per a les famílies també és un tràngol. El Martí i la Sílvia, noms ficticis, porten 10 anys acompanyant el seu fill en aquesta lluita. Recorden, com si fos ahir, com es van adonar de l'addicció del seu fill:

"Va ser un cúmul de circumstàncies negatives. Ell va agafar diners de la feina i, aleshores, va sortir tot. Ens va demanar ajuda, perquè havia de tornar els cèntims".

Els tres primers anys van ser un infern amb recaigudes constants i devent diners a tothom. Ho van intentar amargar i gestionar-ho ells, però la situació els va acabar desbordant:

"L'ansietat i les ganes de jugar no se li han passat. Vam demanar consell professional perquè ho necessitàvem i aleshores és quan vam comprendre que és una malaltia".

La regulació del joc online, eficaç?

El govern espanyol presenta aquest divendres un nou decret que regularà la publicitat i el patrocini del joc online i que es podria aprovar en consell de ministres abans de l'estiu.

Les mesures, avançades pel ministre de Consum, Alberto Garzón, són una autèntica sotragada pel sector del joc online.

El decret preveu, entre altres, prohibir l'aparició de famosos als anuncis d'apostes digitals. Esportistes com Cristiano Ronaldo o Rafael Nadal i actors com José Coronado han aparegut en aquest tipus d'anuncis.

Famosos publicitant joc online (CCMA)

La norma planteja també limitar la publicitat d'apostes online d'una a cinc de la matinada, i la creació de l'anomenat "Fitxer eficaç", que impedirà als jugadors que ho sol·licitin accedir a "crèdits ràpids" per continuar jugant. Aquest fitxer complementa el registre d'autoprohibició, online i presencial, que ja existeix i que té més de 50.000 inscrits.

La patronal del joc està d'acord que es limitin alguns aspectes de les apostes online a Espanya, però creu que la regulació hauria d'incloure també el joc públic.

Els empresaris minimitzen l'abast del problema perquè, segons diuen, la immensa majoria dels jugadors no tenen cap problema greu d'addicció.

Els experts discrepen i afirmen que el joc online és un fenomen que provoca greus problemes de salut. En un espai virtual, no hi ha control de l'edat i això fa que els menors siguin un col·lectiu especialment vulnerable, alerten Cristina Martínez, psicòloga de la Unitat de Joc Patològic de l'Hospital de Mataró, i Marta Sancho, doctora de la unitat de Conductes Addictives de l'Hospital de Sant Pau.

ÀUDIOS RELACIONATS