Catalunya migdia

Ada Colau, l'última a sumar-se a les selfies polèmiques

L'alcaldessa de Barcelona s'afegeix a la llista de polítics que amb una selfie i la intenció de mostrar proximitat han aconseguit tot el contrari

Les xarxes socials han eliminat els intermediaris. Podem fer arribar les nostres reclamacions a una empresa, les nostres crítiques a un polític i les nostres opinions a un mitjà de comunicació. Els missatges potser no es llegeixen, però el debat és obert i públic. Els experts en comunicació política i màrqueting digital en són perfectament conscients. I el paradigma d'aquesta estratègia és, des de fa uns anys, les selfies.

No hi ha bany de masses que es preï -més encara en campanya electoral- sense la foto de la foto: el polític, o política, apropant-se a la gent, agafant un mòbil somrient i estirant el braç.

Pedro Sánchez es fa una selfie amb un grup de joves simpatitzants (Foto:EFE)
Pedro Sánchez es fa una selfie amb un grup de joves simpatitzants (EFE)

D'aquí hem passat a selfies amb companys de partit, de costellada, de manifestació o a casa, en actitud "natural".

Però no és or tot el que llueix i aquesta proximitat, a vegades, la carrega el diable. L'última a sumar-se al carro de selfies polèmiques ha estat l'alcaldessa de Barcelona.

Ada Colau publicava al seu Instagram una fotografia on se la veia amb roba d'anar per casa damunt d'un llit.

 


Moltes persones han considerat la publicació inapropiada i han qualificat de "frívol" el fet que l'alcaldessa aparegués amb un estil "casual" quan hi ha milers de barcelonins que tenen dificultats econòmiques o que han perdut algú estimat.

Ayuso i Ifema


Fa només unes setmanes, la presidenta de la Comunitat de Madrid també va experimentar una allau de comentaris per fotos i selfies.

Isabel Díaz Ayuso va assistir a la clausura de l'hospital d'emergència instal·lat al recinte firal d'Ifema.

Saltant-se les normes de distanciament social, Ayuso i la resta de polítics que s'hi van aplegar es van fer fotos i abraçades amb el personal i els pacients.

La presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, a l'acte de clausura de l'hospital d'Ifema aquest divendres (EFE / Emilio Naranjo)
La presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, a l'acte de clausura de l'hospital d'Ifema (EFE / Emilio Naranjo)

El terrabastall va ser considerable fins al punt que el govern espanyol ha obert una investigació per possible vulneració de l'estat d'alarma.

Isabel Díaz Ayuso va sortir al pas de les crítiques assegurant que va ser una explosió d'alegria descontrolada.

Gabriel Rufián i l'apoderat de Vox


No va ser ben bé una selfie perquè algú va agafar la càmera, però la imatge també va provocar rius de tinta i va acabar amb una disculpa.

La polèmica va esquitxar Gabriel Rufián, diputat d'ERC al Congrés dels Diputats. Va ser durant les passades eleccions generals i el motiu va ser una foto amb un apoderat de Vox.  

A banda de la disculpa, Gabriel Rufián va justificar-se afirmant que mai diu que 'no' quan algú li demana una foto.

Albiol, Millo, Iceta, Montserrat i la unitat d'Espanya


Octubre del 2017. Societat Civil Catalana convoca una manifestació multitudinària en favor de la unitat d'Espanya que omple el tram central del passeig de Gràcia.

Hi van participar membres del PP, Ciutadans i el PSC. Aquestes formacions, tradicionalment rivals polítics, van voler immortalitzar el moment d'entesa i germanor amb una selfie.

Xavier García Albiol, ara de nou alcalde de Badalona, va ser el mestre de cerimònies donada la seva alçada.

 

La imatge va fer esclatar Twitter i es va batejar com "La imatge del 155".

Fora de la política i per reconciliar-nos amb les selfies, sempre ens quedaran els Oscars, Ellen DeGeneres i el que es coneix com la selfie del rècord.

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut