Dues persones han resultat ferides per vaques aquest any a la Vall d'Aran
Dues persones han resultat ferides per vaques aquest any a la Vall d'Aran
Catalunya migdia

Alerta amb les vaques! A la Vall d'Aran demanen prudència als visitants

Aquest any, dos visitants han resultat ferits per vaques, per acostar-s'hi imprudentment, i els ha calgut assistència mèdica

Iñaki DelaurensActualitzat

Els dos incidents han passat al Pla de Beret, una zona turística on les vaques pasturen al seu aire, i en tots dos casos hi han hagut d'intervenir els serveis d'emergència. El primer va ser a començament de juny, quan una vaca va provocar lesions greus al tòrax d'una persona que s'hi havia acostat massa. Pocs dies després, a començaments de juliol, es va haver d'evacuar amb helicòpter una altra persona ferida.
 

Aquests no són incidents aïllats. Els darrers anys hi hagut casos de mossegades, cops de peu i caigudes. El conseller de Territori del govern aranès, Francesc Bruna, demana als visitants que prenguin mesures de prevenció i seguretat amb els animals a la muntanya:

"Cal parar molta atenció als espais on hi ha el bestiar, ja que cal evitar entrar-hi. Com a molt, fer fotografies de lluny, però no ens hi apropem, perquè de vegades es poden produir aquestes situacions de conflicte."

La gent de ciutat ha de parar compte amb el bestiar quan surt al camp
No s'han de molestar els animals que campen al seu aire (Torisme Val d'Aran)

Una solució seria posar cartells informatius, tal com proposa Antonio Ané, president de l'Associació de Ramaders de Vaques de la Vall d'Aran.

"Es podrien senyalitzar les zones de pastura i d'accés fàcil a la muntanya, perquè la gent prengui consciència que han de respectar l'entorn i dur els gossos controlats."

Mentrestant, aquí hi ha alguns consells per evitar passar un mal tràngol: portar els gossos lligats, evitar dur bosses blanques que les vaques poden confondre amb sal i voler-les llepar, no acostar-se als animals i encara menys als vedells o els poltres, ja que les mares són molt protectores i poden atacar si els senten en perill; tampoc enfilar les criatures a cavalls sense domar, i no passar pel mig de ramats, perquè els gossos d'atura poden atacar per defensar el bestiar.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut