Catalunya migdia (cap de setmana)

Vestir-se amb roba ampla al transport públic per evitar assetjament sexual: solució o regressió de drets?

La tendència "subwayshirt" a TikTok ha acumulat milers de visualitzacions durant l'estiu, però ha obert el debat sobre si el focus s'ha de posar a la víctima o a l'assetjador

Actualitzat

El moviment "subwayshirt" --"camisa al metro", en anglès-- ha nascut com un mecanisme de protecció contra l'assetjament al carrer. Passa al transport públic, però ha agafat força a les xarxes socials com TikTok i Instagram. Amb l'arribada de la calor, centenars de noies de capitals de tot el món mostren a internet el seu escut contra comportaments masclistes que els fan sentir incòmodes: una camisa grossa, ampla, que guarden dins la bossa de mà, i amb la qual tapen la seva verdadera vestimenta i silueta.

L'objectiu és sentir-se més segures quan esperen a l'andana o viatgen en tren o metro. Els vídeos, que cada vegada protagonitzen més testimonis, acumulen milions de visualitzacions.

@itssophiemilner I didnt realise everyone else did this too 🥲 its a huge problem in london. Theres so many outfits ive just never worn out, or had to change so much, just because i knew people would make me feel uncomfortable for wearing it - be it catcalling or stares. #catcalling #subwayshirt #tubeshirt #subwayoutfit #tubeoutfit #ootd ♬ A work of art by s_johnson_voiceovers - Stefan Johnson

"Dur una camisa ampla em fa sentir més segura al metro cap a la feina"

Alex Palmer, de 27 anys, ha nascut i ha crescut a Nova York. Explica a Catalunya Ràdio que utilitza una camisa 'oversize' com a prevenció per no tenir cap mala experiència.

"La tècnica serveix per evitar comentaris, mirades sexistes i possibles agressions sexuals. Jo he tingut molt males experiències al metro, no explícitament per la roba que porto, però dur una camisa al bolso per posar-me a sobre em fa sentir més segura i confiada en el trajecte a la feina".

O el de Christina Fishner, de 21 anys, de Londres, que ha hagut de suportar tota mena de mirades dels seus companys de vagó.

"No vull sentir-me assetjada per homes al tren. M'he de posar la camisa ampla només perquè són homes. Com se suposa que m'he de vestir? Fa molta calor a fora, i jo aquí pensant com em tapo".

@tiiiziana summer is coming😍 sorry for the rant but i feel like a lot of girls struggle with this now that its getting warmer and i was so frustrated in that moment bc sometimes you just dont have the energy to deal with creepy men #creepymen #subwayshirt #relatable #girlproblems #lifeasagirl ♬ Originalton - TIZI🌞🌿🌀🧘‍♀️

La tendència, nascuda als Estats Units, s'ha estès durant l'estiu a Europa. L'explicació la trobem en l'altaveu que representen les xarxes socials davant d'injustícies transversals. Ho explica Janira Planes, estrateg de marca a Hamlet i especialista en cultura d'internet:

"La incomoditat de sentir-se mirada és un fenomen global i és normal que es vitalitzi a Tiktok perquè és una plataforma que propulsa certes converses de comportaments, específicament de l'experiència femenina. Si veus la tendència de la camisa, ho enviaràs a la teva germana o amiga, i així es va ampliant el ressò".

Entitats feministes qüestionen la tendència: "Cal combatre el fet que els homes dominin l'espai públic"

Aquesta viralització, però, ha obert el debat controvertit sobre si el focus s'ha de posar a la víctima o a l'assetjador. Des de la plataforma Novembre Feminista, de CalaDona, Dolo Pulido considera que més que una solució, haver de dissimular el propi cos pot ser una regressió de drets.

"Una de les demandes del moviment feminista és aconseguir viure en una societat lliure de violències per les dones i cossos dissidents. No hem de responsabilitzar les dones, sinó les persones, en aquest cas els homes, que són els que exerceixen la violència."

Des de l'entitat recorden, també, que la forma de vestir-se no determina en cap cas, si sota cap circumstància, l'assetjament que experimentes.

@meetingmara Cuidado que llega el calor y hay quien piensa que si no quieres que te digan nada por la calle, lo mejor que puedes hacer es taparte 🤦🏻‍♀️ #subwayshirt #camisademetro #feminismo #feminista #feminist #feminism #feministas #luchafeminista #acosocalejero #catcalling #catcalled #acosocallejeronoestassola #patriarcado #heteropatriarcado #masculinidad #fyp #foryoupage #parati #foryou ♬ sonido original - Mara Mariño
Anar al contingut