Pagament amb bitcoins a la platja d'El Zonte, a Chiltiupan, el Salvador (Reuters/José Cabezas)
Catalunya migdia (Cap de setmana)

Una empresa catalana, clau per implantar el bitcoin al Salvador

Analistes com Xavier Sala-i-Martín alerten dels riscos potencials d'usar criptomonedes com a divisa oficial

Actualitzat
TEMA:
Bitcoin

El Salvador és des del 7 de setembre el primer i únic país del món que té la criptomoneda bitcoin com a divisa oficial, juntament amb el dòlar dels Estats Units.

Des que es va aprovar la Llei bitcoin, al juny, fins al dia que va entrar en vigor, administracions, empreses i particulars han fet una cursa a contrarellotge per adaptar-se a la nova realitat.

I van demanar ajuda a l'empresa catalana especialitzada en criptomonedes Belobaba. Estaven perduts, segons el responsable de tendències de l'empresa, Albert Salvany:

"Quan es va aprovar la llei, les entitats financeres no sabien què havien de fer. Aquí entrem nosaltres. Les hem assessorat i acompanyat en el procés d'adaptació per arribar en les millors condicions per complir la nova legislació."

 

L'empresa Belobaba explica el seu projecte

Com pago en bitcoins un Kg de pomes?

Les transaccions més senzilles s'han de poder fer amb bitcoins al Salvador, on tots els productes han de tenir obligatòriament els dos preus.

Primer cal tenir un moneder digital o "wallet", és un programa instal·lat al mòbil o a l'ordinador que recull la informació i les claus per poder fer operacions. I la forma de pagament és semblant a un Bizum.

"La persona que vulgui comprar el quilo de pomes ha de tenir un 'wallet' amb saldo amb bitcoins i el comerciant, un altre. I el client ha d'enviar a l'adreça del comerciant l'import corresponent."

La transacció queda emmagatzemada en una xarxa de dades descentralitzada, la blockchain, que queda fora del control dels bancs centrals i els estats. Això desperta les sospites d'organismes internacionals i analistes.

Tots els comerços del Salvador estan obligats per llei a acceptar bitcoins (Reuters)

Les criptomonedes es poden utilitzar per cometre delictes?

El Fons Monetari Internacional, l'FMI, ha avisat dels riscos d'adoptar la criptodivisa com a moneda de curs legal, i l'agència qualificadora de risc Fitch considera que podria possibilitar el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme.

L'analista Xavier Sala-i Martin adverteix dels riscos d'una moneda anònima que considera opaca:

"I, per tant, és adorada per tota la gent que vol fer coses anònimes, com els criminals o la gent que es vol escapar del sistema financer que està controlat pels Estats Units."

El responsable de Belobaba, Albert Salvany, defensa que la xarxa de blokchain és encriptada i segura. I que no té cap sentit utilitzar bitcoins per blanquejar diners:

"Això és el gran mantra en contra de les criptomonedes. I és tot el contrari. La majoria de les criptomonedes són absolutament traçables. No només són traçables, sinó que són públiques."

Els salvadorenys han protestat perquè desconfien d'una moneda volàtil (EFE)

Amb bitcoins es reduiran o no es pagaran comissions

El Salvador és el país centreamericà més petit, té sis milions i mig d'habitants i rep uns enviaments familiars des de l'estranger per valor de 4.300 milions de dòlars anuals, cosa que suposa el 16% del seu PIB.

Amb l'adopció del bitcoin com a moneda legal, el govern del Salvador vol anar més enllà dels pagaments quotidians entre ciutadans del país. Segons Salvany, la decisió afecta els salvadorenys que viuen a l'exterior i han de fer transaccions internacionals...

"En seran els beneficiaris directes perquè, evidentment, hi haurà una disminució de comissions aplicant diverses tecnologies i mesures."

Creu que la penetració del bitcoin al Salvador serà per les remeses, però necessitarà més temps d'adaptació per convertir-se en una moneda d'ús quotidià.

La tecnologia no està gaire implementada entre els ciutadans, que malfien d'una moneda inestable. Hi ha hagut manifestacions en contra de l'obligatorietat de la criptomoneda.

 

ARXIVAT A:
Bitcoin
Anar al contingut