Administrar immunoteràpia abans de la cirurgia pot eliminar les cèl·lules persistents i evitar la metàstasi
Catalunya migdia (cap de setmana)

Una combinació de fàrmacs permet retardar la progressió del càncer de còlon

La investigació, en què ha participat l'Institut d'Oncologia de la Vall d'Hebron, permet als pacients millorar la supervivència i que es mantingui durant més temps la seva qualitat de vida

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc

Una nova combinació de fàrmacs aconsegueix millorar la supervivència i retardar la progressió del càncer de còlon metastàtic mantenint més temps la qualitat de vida dels pacients. És una recerca destacada que es presenta avui al simposi sobre càncers gastrointestinals de la Societat Americana d'Oncologia Clínica, ASCO, que se celebra a San Francisco.

El que han fet ha estat afegir un anticòs a dos fàrmacs ja utilitzats. L'estudi s'ha fet amb malalts que ja havien rebut dos tipus diferents de quimioteràpia i que s'havien quedat sense opcions de tractament. I tots se n'han beneficiat i han allargat la seva supervivència. Ho ha explicat a Catalunya Ràdio el director de l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron, Josep Tabernero, que ha participat en l'estudi.

"El que guanyem en valors absoluts amb la mitjana de supervivència són tres mesos. Això vol dir que hi ha malalts que se'n beneficien més i n'hi ha que menys. Aquestes xifres poden semblar petites en el context de la malaltia, però no deixen de ser clínicament importants."

Però, a més, la nova combinació de fàrmacs no afegeix toxicitat al tractament i també retarda la progressió del tumor i el deteriorament dels malalts. 

"Amb el tractament es manté durant més temps la qualitat de vida i, per altra banda, també s'endarrereix el temps en el qual els malalts presenten un deteriorament de l'estat general. Aquestes són variables molt importants perquè no tot és augmentar la supervivència, sinó fer-ho en paràmetres de qualitat de vida."

L'estudi s'ha fet per primera vegada comparant l'eficàcia de la nova estratègia no amb placebo sinó amb el tractament convencional. I en tots els casos ha demostrat l'eficàcia per tractar aquests malalts que no havien respost a la quimioteràpia estàndard.

 

Anar al contingut