Un anticòs més quimioteràpia dobla la supervivència sense progrés del càncer de mama
Catalunya Migdia Cap de Setmana

Un nou tractament dobla la supervivència del càncer de mama metastàtic

Investigadors de l'Hospital Clínic-IDIBAPS, l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) participen en un estudi internacional que demostra que la combinació de quimioteràpia amb un anticòs dirigit contra la proteïna HER2 també resulta efectiu en dones amb molt poca expressió d'aquesta proteïna

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc

El càncer de mama és el tumor més freqüent en dones a tot el món, afecta 2,3 milions de persones i causa la mort de 571.000 persones cada any. La classificació molecular del càncer de mama permet decidir quin és el millor tractament en funció de les característiques del tumor. Alguns tumors tenen a la superfície una proteïna, HER2, contra la qual es pot dirigir un anticòs, el trastuzumab, que combinat amb quimiotèrapia ja ha demostrat en el passat que pot ser molt efectiu per eliminar les cèl·lules canceroses. De fet, en aquest grup de dones el fàrmac ja ha rebut l'autorització de les agències reguladores dels Estats Units i de la Unió Europea.

El càncer de mama és el més freqüent en dones (Flickr)

Més dones que se'n podran beneficiar

Fins ara quedaven excloses d'aquesta teràpia les dones amb càncer de mama HER2 negatiu, el 70% del total, tot i que més de la meitat expressen quantitats molt baixes de la proteïna.
L'estudi que s'ha presentat al congrés ASCO demostra que el fàrmac trastuzumab deruxtecan també és efectiu per a aquestes dones perquè és capaç de trobar els petits nivells de proteïna presents en els tumors i dirigir la quimioteràpia contra aquestes cèl·lules, com explica Cristina Saura, responsable de càncer de mama de l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron i participant en l'estudi.


"El que veiem és que també és actiu per a pacients amb baixa expressió de la proteïna HER2. No és suficient perquè se les consideri HER2 positives però sí perquè aquest medicament pugui ser útil per al seu tractament."


"L'estratègia d'aquest medicament és utilitzar un anticòs que reconeix la proteïna HER2 de la membrana de la cèl·lula perquè la quimioteràpia arribi selectivament a aquestes cèl·lules i el que hem demostrat és que amb poca expressió d'aquesta proteïna ja és suficient perquè entri prou quimioteràpia a la cèl·lula."

El nou fàrmac ha demostrat que també és efectiu en càncers amb nivells baixos de la proteïna HER2 (wikimedia)

Els resultats de la recerca són importants perquè suposa ampliar el nombre de dones que podrien rebre la teràpia.

Doblar la supervivència sense progressió de la malaltia
L'article, publicat al New England Journal of Medicine demostra que les dones tractades amb la nova teràpia es mantenien durant 10 mesos sense progressió de la malaltia, davant dels 5 mesos de les que només es tractaven amb quimioteràpia. I la supervivència global també s'incrementava de forma important, com destaca Aleix Prat, oncòleg de l'Hospital Clínic, cap del grup Genòmica Translacional i Teràpies Dirigides en Tumors Sòlids de l'IDIBAPS i professor de la Universitat de Barcelona (UB).


"Els resultats són clarament favorables a favor d'utilitzar l'anticòs amb químio incorporada tant pel que fa a control de la malaltia com a la supervivència. És menys tòxic que la quimioteràpia convencional i redueix la possibilitat de morir en un 40% aproximadament."

 

L'anticòs transporta entre 7 i 8 molècules de quimioteràpia de manera dirigida (wikimedia)

Una estratègia que fa més efectiva la quimioteràpia
L'anticòs incorpora quimioteràpia molt activa, la qual cosa permet que el medicament pugui ser efectiu fins i tot amb quantitats molt baixes de proteïna HER2, explica Miguel Gil, oncòleg i cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Institut Català d'Oncologia, que també ha participat en la recerca.

"L'anticòs carrega entre 7 i 8 molècules de quimioteràpia i la fa arribar de manera ràpida contra la cèl·lula maligna i a més amb efectes secundaris més lleus que la quimioteràpia tradicional."


"L'estudi demostra que aquesta teràpia també és la més eficaç en dones amb baix nivell de HER2, que són la majoria dels casos"

Els investigadors volen saber ara si el fàrmac pot ser útil en tumors de mama menys avançats (@franciscoavia hospital clínic)

Per Aleix Prat estaríem davant d'una estratègia que podria cronificar aquests càncers de mama.

"Són resultats importants que ens ajuden a començar a cronificar el càncer de mama avançat amb fàrmacs biològics, dirigits i amb més eficàcia que la quimioteràpia habitual."

En l'assaig hi van participar 557 pacients i ara els investigadors ja han començat altres assajos per veure si la teràpia també pot ser útil en càncers de mama menys avançats.

ARXIVAT A:
NotíciesCatalunya RàdioSalutCàncerCiència
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut