L'anàlisi de femtes podria ajudar a diagnosticar la depressió
Catalunya migdia (cap de setmana)

Un estudi qüestiona la relació directa entre depressió i nivell de serotonina

Els professionals de la salut mental alerten que, si bé els resultats de l'estudi són correctes, no posen en dubte l'eficàcia dels actuals antidepressius

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc

Un estudi d'investigadors del Regne Unit assegura que, a diferència del que s'havia pensat en el passat, els nivells de serotonina no estan relacionats de forma directa amb la depressió.

Tenint en compte que gran part dels antidepressius es basen en aquesta substància, els investigadors conclouen que aquests fàrmacs no són els que estan millorant la depressió i plantegen, per exemple, que puguin actuar per efecte placebo. L'estudi ha provocat polèmica davant el risc que algunes persones es plantegin deixar la medicació.

La investigació, a càrrec de l'Escola Universitària de Londres, defensa que no hi ha una prova clara que els nivells baixos de serotonina siguin els responsables de la depressió. És a dir, creuen que no hi ha una causa bioquímica de la patologia.

A més, els responsables de l'estudi creuen que els antidepressius basats en serotonina no estarien actuant realment contra la depressió i plantegen la possibilitat que moltes persones s'estiguin medicant sense necessitat. Tot plegat ha provocat la reacció de diversos professionals.

Els professionals adverteixen que la depressió s'ha de prendre seriosament

Maria Portella, investigadora en salut mental de l'Institut de Recerca de Sant Pau, ha explicat a Catalunya Informació que si bé els resultats de l'estudi són correctes, no abasten tota l'evidència científica sobre aquesta qüestió i no tenen en compte que la depressió és un trastorn multifactorial.

"La depressió és una malaltia heterogènia. En cap cas es pot considerar que la depressió es pugui explicar per la via serotoninèrgica. Han trobat una cosa que la comunitat científica ja sabia: no sembla que hi hagi una relació directa entre el nivell de serotonina i la depressió o símptomes depressius."

Per això, Portella creu que la interpretació dels investigadors de Londres és exagerada i defensa l'eficàcia dels fàrmacs actuals.

"Quan nosaltres donem un antidepressiu, això no vol dir que només estiguem afectant els nivells de serotonina. El fet que s'estiguin modificant aquests nivells significa que se n'estan modificant molts d'altres que podrien explicar aquesta millora. El mecanisme d'acció dels nostres fàrmacs és molt difícil de determinar perquè tenim entre mans l'òrgan més complicat del cos."

"Els antidepressius serotoninèrgics són efectius per a una part força gran dels nostres pacients amb depressió: fins a un 60%. Quan prenem una aspirina perquè tenim mal de cap i l'aspirina ens funciona, mai no explicarem aquell mal de cap com un dèficit d'àcid acetilsalicílic, però quan prenem àcid acetilsalicílic [una aspirina] millora el mal de cap. Aquest seria el mateix cas."

Deixar la medicació, un error

Càpsules de Prozac, un medicament antidepressiu que s'ha fet famós
Els experts adverteixen que deixar la medicació és perillós

En tot cas, la recomanació és que ningú suspengui la medicació perquè --segons Maria Portella-- està funcionant a molts altres nivells més enllà de la serotonina, i també pels riscos que comporta deixar de cop aquests fàrmacs. Assegura que "si un professional ha donat un antidepressiu, l'ha donat amb coneixement de causa", i els antidepressius no es poden prendre o deixar-los a la lleugera.

"Que no facin mai això. Si un professional ha donat un antidepressiu, l'ha donat donat amb coneixement de causa. Deixar de cop un antidepressiu pot comportar una recaiguda greu que pot arribar al suïcidi."

Per Portella, la depressió és tan complexa que no serveix aplicar-hi un únic tractament. Creu que cal combatre-la amb medicaments, però també amb altres estratègies com la psicoteràpia. I també planteja la necessitat de continuar investigant per aconseguir trobar marcadors biològics que serveixin per dissenyar nous fàrmacs encara més eficaços que puguin arribar a curar la patologia.

 

Anar al contingut