Exemplar de castor euroasiàtic
Catalunya Migdia (cap de setmana)

Tornen els castors a Catalunya?

La varietat autòctona de castor es va extingir de la península Ibèrica a finals del segle XVIII per la cacera massiva. Ara, aquests rosegadors protegits per la Unió Europea podrien tornar als nostres rius ben aviat. Se n'han vist a la frontera amb l'Aragó i els Agents Rurals estan alerta per si en detecten a Catalunya

Montse Poblet, Eva Blanch Actualitzat

L'avarícia humana els va exterminar a molts llocs d'Europa: els caçaven per la pell, per la carn, o per fer perfums amb l'oli de castor. Perseguits durant segles, en les últimes dècades els castors han tornat a conquerir els rius del continent i estan a punt d'entrar als de Catalunya. Arnau Tolrà, investigador en ecologia fluvial, n'ha vist rastres aquest estiu entre Catalunya i l'Aragó:

"Arbres rosegats, arbres tombats, petjades... i s'hi començava a veure aquesta funció que tant ens interessa: els troncs aglomerats pel castors amb les seves corresponents basses, que es formen per la retenció de l'aigua i fan aquests microambients tan interessants."

Són castors europeus

En el nostre imaginari la figura del castor ens remet als Estats Units, però Europa en té una varietat pròpia, el castor euroasiàtic (Castor fiber). A diferència dels seus cosins americans, s'estima més viure en rius petits i construeix dics més modestos a les vies fluvials secundàries. Això, segons Tolrà, encara proporciona més beneficis a l'ecosistema fluvial. Els agents rurals ja tenen activada l'alerta per buscar-ne els rastres a determinats rius catalans. El cap del servei de Fauna i Flora de la Generalitat, Ricard Casanovas, explica que estan atents a diverses vies:

"Pot aparèixer per qualsevol indret, com que són semiaquàtics potser t'apareix al riu Cinca, o va a la Noguera Ribagorçana o al riu Segre... això ho hem de veure."

Els castors fa anys que es beneficien de la protecció europea, però Espanya no ha fet res per reintroduir la espècie, a diferència de països com el Regne Unit.

D'on surten els que ara hi ha a l'Aragó?

Paradoxalment, els exemplars que tenim a tocar provenen d'una reintroducció clandestina de 18 exemplars de la varietat europea. Els van deixar anar ecologistes alemanys a diversos rius de la conca de l'Ebre l'any 2003. Justament, l'Ebre també podria ser una de vies d'entrada del castor a Catalunya però per aconseguir-ho els caldria superar un gran obstacle, el pantà de Mequinensa. La presència de castors als rius és un bon indicador de la qualitat de l'aigua, igual que la de les llúdrigues. Són els arquitectes de la natura amb múltiples interaccions amb l'ecosistema.

 

 

Anar al contingut