Imatge d'arxiu d'alumnes en una aula d'una universitat valenciana
Catalunya migdia (cap de setmana)

Tornada a les escoles amb noves vagues convocades i sense unitat sindical

El sindicat majoritari USTEC ha convocat aturades el 25 i el 26 de gener mentre la resta de representats esperaran a l'última proposta del departament abans de decidir

Actualitzat

Més d'1.300.000 alumnes tornen aquest dilluns a classe amb la incorporació de més de 3.500 mestres i professors nous per la reducció d'una hora lectiva. Un acord entre sindicats i conselleria que no ha anat més enllà. USTEC, el sindicat majoritari, ja ha convocat dos dies de vaga el 25 i el 26 de gener. Una decisió que ha trencat la unitat sindical mantinguda fins ara.

A principi de curs l'acord per reduir una hora lectiva a mestres i professors va permetre desconvocar les vagues previstes per al mes de setembre. Aquest acord, però, tenia una segona derivada: les parts es donaven un primer trimestre de negociació sense soroll per resoldre la resta de reivindicacions sindicals. I és aquesta segona part la que ha fracassat.

La resta de sindicats consultarà les seves bases

Conviure amb trastorns de conducta a l'aula
La vaga està prevista per als dies 25 i 26 de gener (CCMA)

Abans de Nadal, la USTEC, el sindicat majoritari, va convocar dos dies de vaga i va convidar la resta de sindicats a sumar-s'hi. Estan previstes per als dies 25 i 26 de gener, coincidint amb les aturades convocades pels Sindicat de Metges. La decisió ha agafat amb el pas canviat la resta de sindicats, com ha explicat Tere Esperabé, secretària general d'Educació de CCOO:

"D'alguna manera, hem anat junts fins aquí. Ens estranya que sense consultar-ho --ja no a les seves bases, cosa que és responsabilitat seva, sinó a la resta de sindicats-- hagin fet aquesta convocatòria trencant la unitat sindical."

Des de CCOO, però, no descarten sumar-s'hi, prèvia consulta amb els seus afiliats, com farà el sindicat CGT. Des d'USTEC defensen que el fracàs en la negociació demanava una resposta i que és el moment d'actuar:

"Per nosaltres, els pressupostos també es negocien ara i és el moment de fer pressió. Nosaltres, a la nostra afiliació, li vam prometre que ens tornaríem a mobilitzar i no volíem fallar en aquest sentit. Els ho vam explicar, no ens va semblar que ho rebessin malament i, fins i tot, quan ens van preguntar si volíem trencar la unitat, vam dir que no."

El Departament d'Educació defensa el clima de negociació

Per USTEC, la vaga és l'única via que els queda per obligar el Departament d'Educació a presentar propostes concretes. Un diagnòstic que no comparteix la conselleria. Així ho va dir Dolors Collell, directora general de Professorat, després de l'anunci de les mobilitzacions:

"La ciutadania no ho entendrà perquè acabem de signar fa molt poc un acord històric entre tots els sindicats, perquè encara estem negociant i estem a punt d'assolir nous acords, i perquè hem creat un clima de relació institucional amb els sindicats des del setembre que és bo per avançar en acords i negociacions."

Potser els sindicats han trencat la unitat en les accions, però no en les peticions ni en el diagnòstic. Tots coincideixen a dir que la negociació està en un moment crític i que la contraproposta que esperen per part del departament aquesta primera setmana serà clau per veure si l'acord és lluny o a prop.

Anar al contingut