Catalunya migdia (cap de setmana)

Qui vulgui posar plaques solars ja no pot comptar amb els Next Generation

Algunes empreses continuen fent servir les subvencions com a reclam, malgrat que s'han esgotat

Biel CadillaActualitzat

Els que s'estiguin plantejant instal·lar plaques solars ja no podran comptar amb les subvencions dels Fons Next Generation. Tot i que les ajudes encara es poden demanar, les sol·licituds rebudes fins ara multipliquen per quatre el pressupost inicial. L'Institut Català d'Energia ha reclamat disposar de més diners, però ja adverteix que no es podran cobrir totes les sol·licituds.

Els 115 milions d'euros inicials van quedar curts en tan sols una setmana. Les 10.000 sol·licituds rebudes van fer que l'Institut Català d'Energia dupliqués el pressupost de les subvencions. Davant de l'èxit, ara han demanat 115 milions més, però la directora general de l'ICAEN, Marta Morera, reconeix que seran insuficients:

"Ara hi ha una llista d'espera molt important. Tot el que s'ha sol·licitat en cadascuna de les línies és molt superior al pressupost inicial disponible. Encara que poguéssim ampliar el pressupost, no arribaríem a cobrir totes les sol·licituds."

Tot i així, les subvencions continuen oficialment actives, fins que no s'hagin adjudicat tots els diners. Això fa que moltes empreses instal·ladores continuïn fent servir les subvencions com a reclam publicitari, malgrat saber que ja s'han sobrepassat. Per això, Morera aconsella demanar-les igualment encara que sigui molt improbable aconseguir-les:

"Fes els números comptant que no rebràs la subvenció."

Menys ajudes, menys projectes

Plaques solars Lleida
Plaques solars en un edifici de Lleida

El sector tem que l'extinció de les ajudes comporti una desacceleració del negoci. Així ho reconeix Salvador Salat, president d'UNEFCAT, la principal associació d'empreses fotovoltaiques de Catalunya:

"Sí que hi haurà una certa desacceleració. El gran ritme que hem agafat és gràcies a les famílies que tenien la capacitat de dedicar una part dels seus diners a fer aquestes instal·lacions. I, clar, això no és infinit. Tenim una societat que té unes rendes i els que tenien més facilitat per fer projectes probablement ja els han fet."

Les empreses, malgrat tot, consideren que la instal·lació de plaques solars continua sent una inversió molt rendible. Al marge de les subvencions de l'ICAEN, el que sí que es manté és la bonificació de l'IBI. Això fa que el retorn de la inversió per a les instal·lacions que es tramitin a partir d'ara passi a ser de sis anys, en lloc dels quatre de les que hauran pogut gaudir de les ajudes.

Anar al contingut