Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Anàlisi

Què és cinema català?

En ple debat lingüístic, el periodista recupera cineastes que, amb independència de l'idioma, han fet créixer la indústria a Catalunya

Actualitzat

Aquesta setmana l'Acadèmia del Cinema Català ha presentat un informe segons el qual l'últim any tan sols s'han rodat a Catalunya 6 llargmetratges de ficció en llengua catalana. Els mateixos que l'any anterior:

"Alguna cosa falla; no se sap ben bé quina",

recalca Judith Colell, la nova presidenta de l'Acadèmia després del llarg i intens mandat d'Isona Passola.

Reclama més sinergies, més complicitats i, sobretot, més implicació de la Generalitat i les institucions competents en matèria cultural, audiovisual i cinematogràfica.

La presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, acompanyada per Eduard Sola, Carlos R. Rios i Alba Cros, al CCCB, el 29 de setembre del 2021. (Horitzontal)
Judith Colell ha rellevat Isona Passola com a presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català

L'Acadèmia es troba preparant ja els Premis Gaudí, que s'entregaran el 6 de març en una nova localització, la sala oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya. Hi ha 59 produccions que opten a candidatura, entre cinema de ficció, cinema documental, cinema d'animació i curtmetratges.

Una dada important, rellevant i molt reveladora: les pel·lícules rodades en llengua catalana no superen mai un pressupost de 720.000 euros, mentre que les rodades en altres llengües poden arribar als 2 milions d'euros.

Als Gaudí es diferencia entre cinema parlat en català i no parlat en català

Ja fa anys que l'Acadèmia va establir uns barems percentuals per avaluar la catalanitat d'una pel·lícula i va desdoblar, amb bon criteri, la candidatura al Gaudí a millor pel·lícula entre cinema parlat en català i cinema no parlat en català.

Pel·lícules catalanes, pel·lícules en català

La producció de "Mediterráneo", per exemple, la història d'Open Arms que ha dirigit Marcel Barrena i produït la incansable productora Lastor Media, té una part de capital català però també una part de finançament estatal. És cinema català?

Doncs sí, té ADN català igual que és català el cinema dels pioners germans Baños i Fructuós Gelabert, el cinema dels inimitables Ignasi Ferrés Iquino i José Antonio de la Loma, parlat sempre en castellà però rodat a Catalunya i finançat amb diner català.

Igual que el cinema produït per l'incansable Josep Antoni Pérez Giner i pel fonamental Josep Maria Forn, que ha desaparegut fa poques setmanes després d'una vida sencera dedicada a cimentar i dignificar el cinema fet a Catalunya, parlat en català i també en castellà, a dirigir-lo, produir-lo i promocionar-lo.

Una imatge de "Companys, procés a Catalunya", de Josep Maria Forn

La pròxima gala dels Gaudí ha de contenir, tant sí com no, un homenatge al gran Josep Maria Forn.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut