
Persones amb sordesa gaudeixen per primer cop d'un gran concert gràcies a Coldplay
Quatre persones d'EnCantades interpreten en llengua de signes els concerts de Coldplay, que posa a disposició motxilles vibratòries per sentir la música a través del cos. Els assistents han viscut el seu primer concert "amb molta intensitat"
La Joana Sánchez Tébar té 45 anys i des dels tres té sordesa profunda. Aquesta setmana, però, ha pogut gaudir d'un dels concerts de Coldplay a Barcelona com una persona més.
"M'he passat la major part de la meva vida sense anar a espectacles musicals pel fet que no hi havia accessibilitat i amb els audiòfons no entenc gaire bé les lletres de les cançons. En canvi, el concert de Coldplay, l'he viscut amb molta intensitat perquè ha estat la meva primera vegada en un concert multitudinari i plenament inclusiu."
Un dels moments que la Joana recorda és quan el cantant de Coldplay, Chris Martin, va interpretar "Something just like this" o "Hymn for the weekend" en llengua de signes.
"El que més em va fer sentir identificada va ser quan el cantant va utilitzar la llengua de signes en una cançó. Em va agradar molt."
La #llenguadesignes també va pujar a l'escenari.
EN-CANTA-DOS (@en_canta_dos) May 25, 2023
"Hymn for the weekend", signada per un Chris Martin capgròs i marcià.#coldplayaccessible #musicainclusiva ? pic.twitter.com/YeQgdBoCqt
EnCantades, una iniciativa per apropar la música a persones sordes
Aquesta experiència és possible gràcies a les quatre persones de l'Associació EnCantades que interpreten en llengua de signes catalana i castellana l'espectacle del grup britànic a l'Estadi Olímpic. També a unes motxilles vibratòries que permeten sentir la música a través del cos. La Joana ho ha explicat a Catalunya Ràdio:
"A les persones amb sordesa ens és molt difícil entendre l'anglès i ahir em va emocionar saber el missatge que transmet Coldplay amb les seves cançons. És important teixir vincles amb tot el públic, ens fa sentir part de la comunitat."
L'Eva Garcia, l'Aitor Pérez, l'Anna Armadà i l'Òscar Argemí són els quatre intèrprets d'EnCantades que acosten aquests dies cançons com "Viva la vida", "Yellow" o "My univers" a persones amb sordesa. Com ho fan? Ens ho explica la Núria Martorell, una de les fundadores d'EnCantades, a aquesta emissora.
"Les mans són protagonistes, però no són les úniques: hi ha l'expressió facial, el cos, que dona a entendre el ritme d'aquella cançó. Es quadra perfectament amb la música i la lletra."

EnCantades el van fundar fa quatre anys la Núria Martorell i la Francina Cortés. Reivindiquen que aquest tipus de servei estigui més present a la cultura i esperen que el concert de Colplay marqui un punt d'inflexió. Martorell destaca que han descobert a moltes persones la diversitat d'estils musicals que hi ha.
"Hi havia una part instrumental i, amb el gran pianista cec Ignasi Terraza, se'ns va ocórrer que les persones sordes poguessin pujar a l'escenari i tocar directament amb les mans els instruments. Les cares d'emoció van ser tot un regal!"
Un dels primers padrins va ser Ramon Mirabet, però també s'hi han sumat cantants com Alba Reche o Raquel Lúa. En aquests concerts, a banda dels intèrprets en llengua de signes, l'associació utilitza globus perquè les persones amb discapacitat auditiva se'ls posin al pit per notar la vibració de la música.