
Pas important en el tractament dels càncers limfàtics
L'Hospital de Sant Pau ha desenvolupat el primer medicament d'immunoteràpia CAR-T de l'Estat contra els limfomes B i l'assajarà en una quarantena de pacients
La teràpia CAR-T és un tipus d'immunoteràpia contra càncers de la sang que es basa a extraure cèl·lules del sistema immunitari del pacient, reforçar-les al laboratori perquè siguin més poderoses contra les cèl·lules canceroses i tornar-les a administrar al malalt. L'Institut d'Investigació Hospital de Sant Pau ha desenvolupat un nou medicament d'immunoteràpia CAR-T per a pacients amb limfomes B que no han respost a altres tractaments. Es tracta d'una proposta terapèutica única a tot l'Estat i la segona contra els limfomes d'aquest centre.

Cèl·lules de memòria contra el càncer
Els científics de l'Institut d'Investigació de Sant Pau han utilitzat limfòcits T de memòria. Aquestes cèl·lules es generen com a mecanisme de defensa de l'organisme davant d'una infecció primària i són les encarregades de defensar-nos contra infeccions successives d'un mateix patogen. És a dir, se'n recorden.
A més, tenen un poderós efecte contra les cèl·lules tumorals, com explica el responsable de l'assaig, Javier Briones, cap del Grup de Recerca d'Immunoteràpia Cel·lular i Teràpia Gènica a l'IIB-Sant Pau i cap de la Unitat d'Hematologia Clínica del Servei d'Hematologia a l'Hospital de Sant Pau.
"Les CAR-T són limfòcits T del pacient que hem modificat genèticament perquè tinguin com unes antenes per reconèixer molt millor el càncer. Per això són més eficaces en la destrucció dels tumors."
" Aquest nou medicament CAR-T que hem desenvolupat en el nostre centre va dirigit al càncer limfàtic, concretament el de limfòcits B. El que hem fet ha estat generar aquest CAR-T a partir d'un tipus concret de cèl·lules T, les cèl·lules T de memòria, que són més eficaces contra els tumors que d'altres."

Un estudi amb una quarantena de pacients
L'assaig del nou medicament d'immunoteràpia ja ha començat amb la primera desena de pacients, tots persones que no han respost a cap tipus de tractament previ.
L'objectiu és provar la seguretat del fàrmac i després l'estudi s'ampliarà per comprovar també l'eficàcia de la nova teràpia.
" En la primera part de l'estudi hem inclòs 10 pacients per determinar la dosi de cèl·lules CAR-T necessària i la seguretat del medicament. Després hi afegirem un mínim de 30 persones més per tenir també dades d'eficàcia."

2 CAR-T contra limfomes
La nova teràpia és el segon CAR-T contra limfomes desenvolupat íntegrament a l'Hospital de Sant Pau. El 2020 van presentar el primer medicament d'aquest tipus, pioner a Europa contra el limfoma, centrat en el de Hodgkin i alguns limfomes no Hodgkin.
Els primers resultats de l'estudi ja van demostrar resultats molt esperançadors ja que la toxicitat era baixa i la meitat dels pacients van tenir una resposta completa, amb la desaparició del limfoma.

De fet, segons Javier Briones, aquest tipus de teràpies poden significar una revolució contra els càncers de la sang i també per a altres tipus de tumors.
" Les CAR-T suposaran una revolució contra els càncers hematològics, sobretot els tumors limfàtics. S'està posicionant com un dels tractaments més importants contra aquest tipus de malalties i hi haurà més CAR-T d'altres tipus i per altres tipus de càncers, també els no hematològics."
Un càncer molt freqüent
El limfoma és el càncer de la sang més freqüent. La previsió és que durant aquest any es diagnosticaran a l'Estat gairebé 10.000 casos nous de limfomes no Hodgkin.
La majoria dels pacients aconsegueixen eliminar completament aquest tipus de tumors després de sotmetre's a cicles intensius de quimioteràpia i, sovint, a un trasplantament de medul·la òssia.
Tot i això, molts d'aquests malalts recauen al cap d'un temps i, quan això passa, disposen de molt poques opcions terapèutiques. L'assaig d'aquest nou CAR-T de l'Hospital de Sant Pau els ofereix un bri d'esperança.

El projecte ha comptat amb la col·laboració de l'hospital Virgen del Rocío de Sevilla i amb la contribució de la Fundació La Caixa, que hi ha aportat 2 milions d'euros. També hi col·laboren l'Institut de Salut Carlos III, l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i el Banc de Sang i Teixits de Catalunya.