Moda circular: una vida nova per a la roba que es llença
Catalunya migdia (cap de setmana)

Moda circular: una vida nova per a la roba que es llença

Més de 140.000 tones de roba acaben cada any als abocadors de Catalunya, i només se'n recull selectivament un 12%

Núria OriolActualitzat

Cada persona gasta a l'any entre 21 i 26 quilos de roba. I de la que llencen tant el consumidor com el sector tèxtil, només se'n recull el 12% de manera selectiva. La gran majoria de residus tèxtils, 140.000 tones, fa cap als abocadors o, com a màxim, acaben cremats. Per lluitar contra el malbaratament de roba i reduir l'impacte ambiental dels residus tèxtils, el govern ha impulsat un acord amb diferents agents del sector conscients de la situació.

Retornar la meitat de la roba al circuit comercial

Les bases del pacte s'han tancat aquesta setmana amb tres grans objectius a desplegar a finals del 2024. Una primera fita és que el sector sigui capaç de reduir entre un 5 i un 10% la generació de  residus tèxtils. I d'aquests, que se'n destini a recollida selectiva almenys una quarta part.
 

Bona part del repte és que més de la meitat de la roba que es llença, entre el 55 i el 60%, es reincorpori al circuit comercial i es pugui reutilitzar. I que la resta es recicli, tal com explica la secretària d'Acció Climàtica de la Generalitat, Anna Bernadas:

És clau que tota la indústria del nostre país afronti el repte de la circularitat, que siguem capaços de transformar els residus en materials que es poden tornar a incorporar a la cadena de valor

Els representants del sector veuen bé aquest plantejament, però són conscients que no serà fàcil. Si més no és l'opinió de Francesc Roca, president del Gremi Tèxtil de Terrassa:

Els objectius proposats en sostenibilitat i reciclatge són ambiciosos, però pensem que poden ser assumibles. També pensem que per arribar a assolir-los serà imprescindible aquesta dinàmica de col·laboració entre les dues parts

Roca creu que el pacte servirà per consolidar el sector com a referent a Europa, i per generar llocs de treball relacionats amb el reciclatge de roba:

Les empreses catalanes som un referent a escala europea en reciclatge tèxtil. Ara hi ha una oportunitat nova de construir un altre sector que pot acabar sent molt punter. Un nou sector de reciclatge generarà ocupació verda i crearà sinergies amb el sector productiu, tant a Catalunya com a Europa

Les bases de l'acord s'han treballat amb tots els agents implicats -patronals, fabricants, gestors, ens locals i tercer sector- i la previsió és que es firmi a finals de març. Es convertirà així en el primer dels grans pactes a Catalunya en economia circular del sector industrial. El sector del tèxtil és un dels consumidors de recursos més grans del món, amb un enorme impacte ambiental i climàtic. Es calcula que es venen 100.000 milions de peces de roba cada any arreu del món i només se'n recicla menys de l'1%.
 

 

Anar al contingut