Noia fent exercici i escoltant música
Catalunya migdia (cap de setmana)

L'exercici d'alta intensitat perjudica el cor, segons un estudi de l'Hospital Clínic

En canvi, l'exercici moderat i regular ajuda a prevenir malalties cardiovasculars

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc

L'exercici d'alta intensitat afavoreix les lesions vasculars, segons un estudi liderat per investigadors de l'Hospital Clínic-IDIBAPS (Institut d'Investigacions Biomètriques August Pi i Sunyer). Els responsables de la recerca volien explicar per què hi ha una prevalença alta de malalties cardíaques entre persones que corren maratons o fan esports extrems.

En un assaig amb ratolins van sotmetre els animals a diferents nivells d'activitat per veure quina era la repercussió d'aquest exercici en el cor. I el que van veure és que els ratolins que havien fet activitats més extremes tenien les artèries aòrtica i caròtida danyades. S'havien dilatat i estaven més rígides.

Artèria intramiocàrdica (IDIBAPS)

Ho explica Eduard Guasch, cardiòleg de l'Hospital Clínic i cap del Grup d'Arrítmies i Activitat Física de l'IDIBAPS.

"Al cap de 16 setmanes vam veure que les artèries del grup entrenat de forma molt intensa tenien més col·lagen, és a dir, més cicatriu, i eren més rígides que les dels ratolins que no havien fet exercici o n'havien fet de moderat."

També van demostrar que la funció de les artèries no mostrava signes d'arterioesclerosi, per la qual cosa el dany vascular el podien relacionar amb l'exercici que havien fet els animals.

"En contra del que esperàvem, en aquests ratolins hiperentrenats la funció de les artèries, que és un dels primers paràmetres que se sol afectar --el que anomenem "arterioesclerosi"-- era aparentment normal."

L'esport, també amb moderació

La conclusió d'aquests investigadors és que l'exercici moderat i regular és molt beneficiós per prevenir malalties cardiovasculars, però quan l'activitat és d'alta intensitat i continuada és perjudicial per al cor.

"Aquests resultats ens indiquen que apareixen problemes amb les artèries i que el benefici de l'exercici es redueix quan el fem en càrregues extremes. Però això no passa perquè s'acumuli colesterol a les artèries, com passa en el cas de l'obesitat, sinó per mecanismes diferents que encara estem estudiant."

L'estudi s'ha fet en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, IBEC, i l'Hospital Sant Joan de Déu.

L'equip investigador estava format per Montserrat Batlle, Eduard Guasch i Cira Rúbies
Anar al contingut