Pere Aragonès i la Neula
El president Pere Aragonès aquest any no marxa del país per vacances.
Catalunya migdia (cap de setmana)

Les vacances dels presidents són tan conegudes com abans?

Els analistes Toni Aira i Toni Bolaño analitzen la imatge que transmeten els polítics amb uns dies de descans

Actualitzat

A mitjans d'agost, com passa cada any, el país s'atura. Els polítics també paren i marxen uns dies per agafar forces. Però, les vacances dels presidents són tan conegudes com abans?

Artur Mas a Fornells, Jordi Pujol a Queralbs, Pasqual Maragall a Rupià... són alguns dels llocs d'estiueig dels presidents de la Generalitat.

Jordi Pujol i Marta Ferrusola a Queralbs aquest estiu.
L'expresident Jordi Pujol passa els estius a Queralbs. (ACN)

Aquest any, Pere Aragonès es queda a casa, tot i que ha dit que intentarà fer alguna escapada en família. No ha dit ni on ni quan.

El periodista i consultor Toni Bolaño veu bé evitar donar més detalls:

"És una qüestió de la vida personal i una mica de la intimitat. Certament, en ser presidents ho tenen complicat. Però jo crec que és el més adient, no cal fer ostentació d'on te'n vas."

El professor de Comunicació Política de la UPF Barcelona School of Management Toni Aira creu que la diferència de les vacances dels polítics entre abans i ara la marca les xarxes socials:

"Avui en dia tenim fins i tot una sobreinformació sobre què fan i què deixen de fer els polítics la major part de l'any. I els polítics mateixos i els seus equips han passat a ser bastant gestors constants d'una cara B de l'activitat del polític que ara ja no té el mateix atractiu en èpoques puntuals de l'any com seria l'estiu."

L'anècdota de Bolaño amb les vacances de José Montilla

De tota manera, els polítics no sempre han aconseguit preservar la seva intimitat. Ni amb xarxes socials ni sense. Això és el que li va passar a Bolaño quan José Montilla era ministre d'Indústria:

"Jo ho mantenia en secret, no comunicava on anava de vacances, intentava tenir-lo tranquil uns dies, fins que un dia arribo al despatx, jo estava de guàrdia, i em trobo una entrevista a l'Ideal de Granada. Jo dic, no pot ser.

I bé, resulta que el director de l'Ideal de Granada era el seu veí. Clar, davant de certes coses, poca cosa poden fer els assessors."

El president espanyol, Pedro Sánchez, fa vacances a Lanzarote. 

Hi ha presidents que són més de platja, d'altres escullen la muntanya. Hi ha polítics que es queden a prop de casa, d'altres prefereixen anar-se'n lluny, a l'estranger.

Toni Aira creu que el tipus de vacances diu molt d'un polític:

"Allò del polític també és persona. Representar el polític no només com un element fred o distant, de gestió de la cosa pública, per presentar-lo com una persona amb la qual pots establir un vincle d'identificació, resulta que també té parella, té fills, té família..."

Tot i que hi ha hagut vacances que han aconseguit just tot el contrari.

Sarkozy, Bruni i les piràmides d'Egipte

A Nicolas Sarkozy i la seva parella Carla Bruni els van passar factura unes vacances de Nadal a Egipte quan era president de França, segons recorda Bolaño:

"Va ser un greu error, la seva popularitat va caure gairebé un 30%. Si te'n vas a llocs exòtics, que tens el dret de fer-ho, la gent t'ho valora negativament, perquè hi ha molta gent que no pot anar de vacances, no ens enganyem.

Aquestes coses cal tenir-les en compte, hi ha coses que no agraden."

Per contra, hi ha vacances que són grans campanyes de promoció turística, com les d'aquest any del president espanyol Pedro Sánchez a les Canàries:

"Farà que Lanzarote soni avui per a una sèrie de gent que potser no hauria sonat si no en parléssim a tomb de Pedro Sánchez. Per tant, que parlin de tu, en principi sempre et posa a l'aparador."

Sánchez va començat les seves vacances el 8 d'agost a Lanzarote, però La Moncloa no ha fet públic fins quan s'hi estarà.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut