Les dificultats d'implantar el sistema porta a porta
Catalunya migdia (cap de setmana)

Les dificultats d'implantar el sistema porta a porta

Un centenar de municipis catalans es preparen per establir la recollida d'escombraries porta a porta, mentre Europa exigeix uns percentatges de separació de residus del 60% de cara a l'any 2030

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Redactora d'informatius especialista en emergència climàtica i medi ambient

@montsepoblet
Actualitzat

El centenar de municipis catalans que s'estan preparant per implantar el sistema de recollida d'escombraries porta a porta afronten diversos entrebancs que en alguns casos alenteixen el procés.

Des de l'associació que agrupa els municipis que hi estan interessats, el president, Toni Massana, apunta que les discrepàncies polítiques en són un dels principals:

Moltes vegades és un tema que es fa servir com a arma electoral quan s'acosten les eleccions. És molt fàcil dir llavors que aquest sistema no funcionarà. Entenc que és el que està passant a molts llocs. Hi ha municipis que ho volien fer i ara s'estan fent enrere i s'esperen a l'any 2023, que ja hauran passat les municipals.

Altres problemes

Però les dificultats van més enllà dels enfrontaments partidistes. Fins ara, a Catalunya, la recollida porta a porta s'ha implantat a municipis petits.  Les ciutats que s'hi volen apuntar han d'adaptar el sistema a les seves necessitats específiques.

A Ripollet els ha costat trobar una fórmula per evitar que el porta a porta acabi encarint els impostos municipals. Pilar Castillejo, que és tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Ripollet, explica que el nou sistema els sortia el doble de car:

Incrementem el doble el contracte del que costa aquest servei i, en canvi, l'estalvi en el tractament de la brossa no repercuteix en el municipi sinó en l'Àrea Metropolitana. Aquí calia veure de quina manera es podia derivar aquesta fiscalitat metropolitana als municipis.

El cas de les urbanitzacions

A Cervelló, un municipi de 10.000 habitants amb bona part de la població que viu en urbanitzacions enmig de la natura, les dificultats són d'una altra mena. L'alcalde, José Ignacio Aparicio, resumeix així les seves preocupacions:

Tenim un problema de subministraments, els temps de servei dels vehicles són molt llargs. També em preocupa què passarà amb els animals com els porcs senglars amb els cubells. Les galledes tenen un sistema de protecció i no es trauran cada dia i diuen que els animals no s'hi acaben d'acostumar, però ja ho veurem.

Feta la llei, feta la trampa

També s'hi han d'acostumar les persones, que moltes vegades per no separar els residus els acaben portant en cotxe als municipis dels voltants on encara hi ha el sistema de contenidors actual.
 

Ara mateix, a Catalunya hi ha 250 municipis que ja funcionen amb el porta a porta i grans ciutats com Lleida o Barcelona l'estan començant a implantar, amb protestes dels veïns en alguns casos.
 

Allà on el sistema ja funciona els nivells de recollida selectiva pugen fins al 60 o el 90 per cent, mentre que la mitjana allà on es manté el sistema de contenidors no passa del 46.

Anar al contingut