A la Banya d'Àfrica i a Xile estan vivint la pitjor sequera en 40 anys
Catalunya migdia (cap de setmana)

La sequera a la Banya d'Àfrica posa en risc 25 milions de persones

La pitjor sequera dels últims 40 anys deixa països com Eritrea, Etiòpia, Somàlia o Kènia en una situació crítica a causa de la destrucció dels cultius i la mort de ramats

Actualitzat

La Banya d'Àfrica viu la sequera més greu dels últims 40 anys. Enmig d'un context global de pujada de les temperatures, pluges irregulars i crisi climàtica, el continent africà és el més vulnerable i el que en pateix més les conseqüències. Una emergència que no només afecta països de la banya com Kènia, Etiòpia, Somàlia o Eritrea, sinó que també s'estén cap al Sahel i l'Àfrica de l'oest.

El novembre del 2021, la Xarxa d'Alerta Anticipada sobre la Fam va avisar que s'acostava una sequera sense precedents a la Banya d'Àfrica. La previsió s'està complint. Aquesta sequera és fruit de quatre anys acumulats de precipitacions irregulars, i la recent temporada de pluja, que va acabar a finals de juny, no ha millorat la situació. La Banya d'Àfrica és una societat de comunitats agrícoles i ramaderes, i de pastors transhumants que viatgen buscant pous d'aigua i pastures.

Famílies a un camp de refugiats per la sequera a Etiòpia
Famílies en un camp de refugiats per la sequera a Etiòpia (Reuters)

Avui, la falta d'aigua està forçant milers de famílies a vagar sense descans, fugint del sòl ressec i esquarterat, i a observar com els animals cauen un rere l'altre, víctimes de la set i la gana. Això també està afectant la salut de les persones, sobretot dels nens, com apunta Lourdes Benavides, experta en el Sahel, canvi climàtic i crisi alimentària d'Oxfam Intermón:

"Estem en una situació excepcional. A la Banya d'Àfrica hi ha uns nivells de desnutrició aguda severa elevadíssims. Hi ha milions de nens que estan en situació de desnutrició i parlem d'uns 25 milions de persones que estan afectades per un nivell molt alt de vulnerabilitat per aquesta situació. Les zones amb sequera són en països en conflicte. Això fa que es degradi la situació de les famílies en un context en què estan vivint els impactes de la pandèmia i el que ha comportat en termes de recessió."

Les causes s'encavalquen

Pluges irregulars, crisi climàtica, conflictes armats --en països com Somàlia o Etiòpia--, pandèmia... Les causes se solapen i s'acumulen. Ara s'hi ha afegit l'impacte de la guerra a Ucraïna en països que, com molts estats africans, depenen de la importació de gra:

"A la Banya d'Àfrica alguns països són molt dependents de Rússia i Ucraïna i s'han vist afectats per la ruptura de les cadenes de subministrament d'aliments per l'impacte de la pujada del preu del carburant i ara també dels adobs. Els fertilitzants són importants per als cicles agrícoles."

La sequera del 2011 va matar 250.000 persones i milers d'animals i algunes veus vaticinen que aquesta serà pitjor. La ironia és que Àfrica és el continent més afectat per la crisi climàtica quan, en realitat, és el que menys hi contribueix, amb entre un 2 i un 3% de les emissions globals.

 

Anar al contingut