
La precarietat dels professors universitaris: menys de la meitat tenen contracte fix
La llei d'universitats vol revertir aquesta situació
Totes les universitats catalanes tenen més de mitja plantilla en situació precària. La pitjor xifra la té la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, on només un de cada 4 professors té un contracte estable, mentre que la millor és la de la Universitat Politècnica de Catalunya, on el 48% del professorat té un contracte fix, segons dades del Ministeri d'Universitats.
Abans de la crisi del 2008, les universitats catalanes tenien un 80% de la plantilla amb contractes fixos. Actualment aquesta xifra no arriba a la meitat. Això s'explica perquè durant anys la falta de pressupost ha fet que les jubilacions de professors se substituïssin per professors associats, que treballen a temps parcial i amb contractes temporals.
Ho explica Daniel Crespo, rector de la UPC i president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques:
"Com que l'única manera d'estar a la universitat és amb aquests contractes, hi ha persones que han intentat mantenir una carrera acadèmica a base de tenir alguna feina precària fora de la universitat; és a dir, que són --des del meu punt de vista-- doblement precaris."

A Catalunya n'hi ha més de 8.000, segons dades del Ministeri, una xifra que el Departament de Recerca i Universitats rebaixa a 5.000. El pla de relleu generacional i contra la precarització preveu una inversió de 30 milions d'euros els pròxims 3 anys. Pels rectors, és un primer pas per resoldre la situació, però es queda a mig camí. Aquest seria el cas de la Politècnica:
"La nostra estimació és que necessitem uns 300 professors per recuperar els que teníem a temps complet fa quinze anys. Aquest any, amb el pla de xoc, podem convocar 48 places. Si mantenim aquest ritme durant uns anys, d'aquí tres, quatre o cinc anys ens podrem acostar a les xifres que necessitem."
L'objectiu de la llei d'universitats: un 90% de plantilla fixa
La nova llei d'universitats vol que més del 90% de la plantilla tingui una situació estable. Això inquieta el gruix dels professors associats perquè saben que no hi haurà places per a tothom i perquè la nova llei proposa contractes més estables, però amb menys hores de docència a la setmana, cosa que vol dir menys sou.
"A llarg termini, dependrà de la capacitat que tingui la Conselleria de finançar aquesta renovació de professorat. Si realment una part important d'aquesta plantilla es pot anar renovant amb la reconversió dels professors a temps parcial que volen fer carrera acadèmica, el volum d'associats que haurien de sortir del sistema no seria tan gran."

Davant les mobilitzacions imminents del col·lectiu, el conseller, Joaquim Nadal, llançava aquest missatge durant la inauguració del Saló de l'Ensenyament:
"La vocació del sistema és que el professorat associat desaparegui per la desaparició dels associats que són precaris i fan feines que no els correspondrien. Entenc la mobilització i la queixa i també la vull relativitzar perquè penso que és una circumstància temporal que hem d'ajudar entre tots a modificar."
Els rectors reconeixen que sense el sacrifici d'aquests professors associats les universitats no haurien pogut funcionar els últims anys.