Els investigadors de l'IDIBELL han aconseguit identificar el mecanisme d'acció de la mutació (iStock)
Catalunya migdia (cap de setmana)

La discapacitat orgànica: malalties invisibles sovint incompreses

Malalties com la fatiga crònica, la fibromiàlgia o el Parkinson provoquen molt de dolor a qui les pateix però habitualment són poc compreses per l'entorn del pacient i per l'administració

Actualitzat

Les associacions i organitzacions de discapacitats volen dedicar el seu dia internacional, que se celebra aquest 3 desembre, a fer visibles els anomenats discapacitats orgànics, que pateixen malalties invalidants com, entre d'altres, la fatiga crònica, la fibromiàlgia, el Parkinson o el lupus.

Es calcula que a Catalunya hi ha un milió de persones afectades per aquestes malalties, moltes de les quals no estan diagnosticades, i que pateixen els efectes de la incomprensió perquè són malalties invisibles.

Unes malalties difícils de mesurar

La presidenta de la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat, COCEMFE, Montserrat Pallarès, diu que aquesta situació crea molta incomprensió envers els afectats per aquestes malalties, tot i que sovint provoquen molt de dolor.

"Hi ha molta incomprensió dels familiars, de la parella, fins i tot dels fills, perquè quan a algú de sobte se li desenvolupa una malaltia d'aquestes, ha de deixar de fer coses que feia. Per exemple, no pot fer-se el llit perquè el fet d'inclinar-se a agafar els llençols li provoca molt de dolor."

També hi ha incomprensió per part de les administracions. Pallarès lamenta que sigui tan difícil que els metges donin la baixa a afectats per malalties d'aquest tipus per la dificultat de mesurar el dolor que causen.

"L'administració diu que el dolor no es pot mesurar. Si una persona té una amputació ho veuen, si té una lesió medul·lar ho veuen, però el dolor no es pot mesurar i, per tant, l'afectat ha d'anar a treballar."

En aquest sentit, Pallarès retreu que el barem de discapacitat publicat fa poc diu literalment que es qüestionarà el que digui el malalt i deixa l'avaluació del seu estat al criteri subjectiu del professional que l'atengui.

Pel que fa als discapacitats físics, l'associació Cocemfe reclama el compliment de la Llei d'Accessibilitat Universal aprovada el 2017 per fer accessibles tots els espais públics i privats.

 

Anar al contingut