Mares i infants a la frontera d'Ucraïna amb Eslovàquia (Reuters / Lukasz Glowala)
Catalunya migdia (cap de setmana)

La demanda per acollir menors ucraïnesos a Catalunya desborda les institucions

La Generalitat ha activat un protocol d'urgència per acollir menors que fugen d'Ucraïna sols. Ha rebut més de 4.000 peticions en una setmana

Actualitzat

Molts menors marxen d'Ucraïna sols, perquè s'han separat dels seus familiars o perquè ja vivien en orfenats al seu país. Davant l'allau de peticions de famílies catalanes per acollir-los, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència espera poder donar-hi resposta en un parell de dies i demana als particulars que no vagin a la frontera d'Ucraïna a recollir els menors pel seu compte.

La DGAIA ja ha rebut unes 4.500 trucades i e-mails per rebre informació o oferint-se directament per acollir menors. Per això, demanen que ara per ara no se n'enviïn més per tenir temps de gestionar-les. És la crida que fa el secretari d'Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat, Alexis Serra:

Si podem, en tres dies intentarem contestar-les totes. Donar informació i anar veient els formularis que ens han enviat, per analitzar les seves demandes i explicar els requisits que calen per acollir

Què ha de fer qui vulgui acollir un menor ucraïnès no acompanyat?

Ha de contactar amb la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència. És l'òrgan que garanteix la tutela del menor durant tot el procés. S'ha habilitat un telèfon, el 116 111, i un correu electrònic: dgaia.dso@gencat.cat

Aquest circuit permet escurçar terminis i garantir la protecció dels menors que arriben d'Ucraïna sense tutor.

Què es valora per acollir?

La DGAIA valora l'estabilitat emocional de la família, la capacitat educativa, l'entorn familiar, les condicions de l'habitatge i la possibilitat de dedicació al menor. Si l'informe és favorable, tindran la tutela provisional del nen o nena i començaran els tràmits perquè els infants es puguin escolaritzar i tenir la targeta sanitària.

Tothom pot acollir?

S'han de complir uns requisits: s'ha de tenir almenys 25 anys i 14 més que la persona que s'aculli. S'haurà de facilitar un certificat d'empadronament, un d'antecedents penals i un informe mèdic de salut i psíquica. Amb aquesta informació, la DGAIA obrirà un expedient i a partir d'aquí es posaran en contacte amb la possible futura família d'acollida per veure el domicili, fer-los una entrevista i avaluar si compleixen els requisits.

 

Aquesta setmana passada, a través de l'ONG Tanu de Terrassa van arribar gairebé un centenar de menors a Catalunya (ACN / Albert Segura)

De moment tots els menors no acompanyats tenen família d'acollida. La situació canvia cada dia i per això la Generalitat no té xifres de quants n'estan arribant, però calculen que entre 100 i 150.

Quines altres vies d'arribada d'infants hi ha?

La majoritària és aquesta, la de les ONGs i entitats que ja treballaven amb Ucraïna abans de la guerra. La dimensió de l'exili és tan gran, però, que arriben també amb tren, avió, amb mares que ja a Ucraïna eren mares d'acollida i amb particulars que han decidit marxar a la frontera a buscar-los. Se n'han trobat amb pocs casos i Alexis Serra alerta que, tot i la bona voluntat, no s'ha d'acollir cap menor a iniciativa pròpia:

Si algú, amb molt bona intenció, ha anat a la frontera a recollir nens, ha de saber que quan els vulgui portar aquí és una situació que s'ha de regularitzar, primera perquè en tenim l'obligació per llei, perquè aquest nen ha d'estar sota una tutela o un sistema de protecció


I avisa del perill que representen les màfies en un context de guerra, que es poden fer passar fins i tot per ONGs:

Quan hi ha una guerra és un espai propici per les màfies, perquè trafiquin amb menors. Aprofiten el desconcert, aprofiten l'oportunitat, el descontrol... Algunes vegades ho fan inventant-se que són una ONG, l publiquen a Facebook i trafiquen directament


Des de l'ACNUR i l'Unicef també adverteixen que els menors que van sols són especialment vulnerables i poden ser víctimes del tràfic de persones o patir abusos físics, psicològics i sexuals.

El cas de Guissona

Guissona, que ja tenia empadronada una comunitat ucraïnesa molt nombrosa, s'ha abocat a ajudar els refugiats. Estan preparats per acollir-ne més d'un centenar i ara l'Ajuntament també col·labora a treure gent d'Ucraïna a través del corredor humanitari organitzat per les ONGs Open Arms i Solidaire.

El vol humanitari que arribarà aquest cap de setmana des de Polònia a Barcelona porta més de 220 persones a bord, entre les quals hi ha famílies, dones i nens majoritàriament, que seran traslladades als espais d'acollida de destinació gestionades per les entitats de recepció.

 

Anar al contingut