Comissaria Via Laietana
Entitats memorialistes reclamen que la comissaria de Via Laietana es converteixi en un memorial democràtic
Catalunya migdia (cap de setmana)

La comissaria de la policia de Via Laietana, un espai de memòria democràtica?

Les entitats memorialistes no llancen la tovallola en la seva lluita pel tancament de la prefectura de Barcelona, que el govern espanyol no vol reconvertir

Actualitzat

Malgrat la negativa del Ministeri de l'Interior, entitats de memòria històrica com Comissió de la Dignitat continuen plantejant una batalla que va començar fa més de 15 anys per convertir la comissaria de la policia espanyola, símbol de la repressió més dura de la dictadura franquista, en un espai de recuperació de la memòria democràtica. 

El govern de Pedro Sánchez es nega al trasllat i dona a entendre que mantenir la prefectura i, alhora, destinar-hi un espai de memòria és compatible. Pel coordinador de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, és un autèntic disbarat:

"No té cap mena de sentit, seria com fer un camp de concentració i destinar un barracó a mode de museu."

La petició al Ministeri de Cultura perquè declari l'antiga seu de la policia franquista "bé d'interès cultural i històric" per evitar que facin desaparèixer un símbol de la repressió encara no ha obtingut resposta.

En paral·lel, l'Ajuntament de Barcelona treballa amb esborranys del que podria ser una Via Laietana sense Policia Nacional. Des de la Comissió de la Dignitat ho valoren, però reivindiquen per a les entitats de memòria un paper protagonista a l'hora de definir com hauria de ser el nou espai de recuperació de la memòria democràtica.

"No podem fer-nos trampes i seguir la versió oficial. Les entitats memorialistes sense servituds polítiques han de tenir un paper bàsic en com es configura aquest centre."

I avisen que caldrà que hi estiguin documentades totes les crueltats que s'hi van cometre.

Anar al contingut