Una infermera prepara una vacuna de la covid
Salut Pública del Ministeri de Sanitat aprova la quarta per als immunodeprimits (Europa Press)
Catalunya migdia (cap de setmana)

Hauria de ser obligatòria la vacuna contra la covid?

Experts en dret i bioètica coincideixen que la vacunació obligatòria a Espanya no tindria, ara per ara, cap sentit

Aida ClementeActualitzat

Mentre que països europeus com Àustria, Itàlia o Alemanya, amb taxes d'inoculats al voltant del 70% vacunaran de forma obligatòria contra la covid diferents col·lectius, Espanya no ho preveu. Experts en dret constitucional i bioètica sostenen dues raons: l'alt percentatge de persones vacunades i la restricció de drets individuals que suposaria aquesta mesura. A l'estat espanyol, el 81% de la població té la pauta completa de vacunació i la dosi de reforç està en marxa.

Segons el professor de l'Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona Fernando García, amb aquestes xifres una mesura tan restrictiva com la vacunació obligatòria no estaria justificada ara mateix, i val més apostar per persuadir els no vacunats.

"Recórrer a mesures restrictives quan només hi ha un grup molt petit de gent que no es vacuna podria ser contraproduent. La major part de les persones no vacunades estan indecises, per tant, s'hauria de recórrer a mesures de convenciment o persuasió"

Malgrat que no n'és partidari, admet que en col·lectius especialment vulnerables, com el personal sociosanitari que treballa en residències de gent gran, es podria arribar a plantejar l'obligatorietat.

"Legalment, per raons de salut pública es podria justificar. Hi ha molts drets, i cap és absolut. Es tracta sempre de sospesar-ho"

La vacunació ha fet que les residències siguin espais segurs (ACN)

Una llei de pandèmies

Per la professora de Dret Constitucional de la UB Mar Aguilera, no n'hi hauria prou amb les lleis actuals de salut pública i estat d'alarma. Destaca que ja han passat dos anys des de l'esclat de la pandèmia i hi ha hagut prou temps de reaccionar amb més garanties, com la que ofereriria una llei orgànica que reguli les situacions de pandèmia.

"Caldria aprovar una llei orgànica que atorgués un marc jurídic segur. Que a més a més no es faci a la babalà. Però entenc que el legislador de fer una llei així, perquè obre una porta a altres situacions"

Les pautes de vacunació a la Unió Europea són diverses, però sobretot preocupa la falta de vacunes als països més pobres. Al continent africà, només el 14% de la població ha rebut la primera dosi.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut