Oficina de CaixaBank
Catalunya migdia (cap de setmana)

Farts de fer de comercials

Mes de 15.000 treballadors dels principals bancs que han presentat un ERO aquest any s'hi volien acollir

Actualitzat

Les males condicions a la feina són, segons els sindicats, el principal motiu de tantes sol·licituds per acollir-se als ERO dels bancs.

En total, CaixaBank, el Sabadell i el BBVA han acordat amb els treballadors uns expedients de regulació d'ocupació per a 10.700 empleats, mentre que més de 15.500 han demanat la baixa voluntària, una sobredemanda del 44 per cent. 

Estrès i pressions 

Els sindicats de la banca expliquen que factors com l'estrès provocat per les pressions laborals o el malestar creixent dels clients descontents fan que molts treballadors vulguin aprofitar per acollir-se a les condicions d'acomiadament.

Una dona retirant diners d'un caixer automàtic
Es clients indignats per les decisions dels bancs també descarreguen la frustració en els treballadors (ACN / Alèxia Vila)

Per altra banda, les condicions dels ERO, segons reconeixen els sindicats, també són favorables. I de tot plegat ve aquest nombre tan elevat de sol·licituds. Domènec Sadurní és el responsable de Comissions Obreres a Banc Sabadell: 

"El malestar de la plantilla davant d'unes pressions molt exagerades que provoquen ansietat, angoixa, depressions... Per altra banda, una clientela que la banca està malractant i que aboca el seu malestar en els treballadors i no en la direcció, que és la que pren aquestes decisions. Tot això fa que ens sentim atrapats i amb ganes de canviar de sector."

Els treballadors ara han de fer de comercials

Els representants sindicals asseguren que en els últims anys han augmentat molt les pressions de la direcció dels bancs al personal d'oficines per vendre productes com ara assegurances, alarmes o lloguers de vehicles.

Això per compensar els bancs per la pèrdua de beneficis a causa dels baixos tipus d'interès. Ricard Ruiz, responsable de Comissions Obreres a CaixaBank, denuncia la voracitat de la política d'empresa: 

"Una política comercial de moltes pressions per vendre, vendre i vendre productes sense límits, perquè mai n'hi ha prou."

Sense perspectives de futur

I un altre dels factors que ha pesat molt entre els treballadors de la banca més joves per apuntar-se als ERO és, segons diuen, que no veuen futur en el sector, com ha explicat a aquesta emissora Jaime Picazo, responsable d'UGT al BBVA a Catalunya:

"Quin futur hi ha, a la banca? Nosaltres no hem vist cap pla de reestructuració com els que es fan en altres sectors. La nostra generació només ha vist ERO, tancament d'oficines, amortització de llocs de treball a les oficines i als serveis centrals..."

Els joves, ben preparats

Els sindicats apunten també que els treballadors joves estan ben preparats per optar a una feina en altres sectors, com remarca Ricard Ruiz, de Comissions Obreres a CaixaBank:

"Són persones que, a més de la carrera, venen amb idiomes, venen amb màsters, amb postgraus, etc. Estan preparats de sobres i això els dona una certa "empleabilitat" fora del sector."

Les principals sortides que troben els treballadors que marxen dels bancs són les oposicions, per exemple al sector de l'ensenyament, l'emprenedoria amb la creació de negocis o treballar per a antics clients que valoren els seus coneixements financers.  

Anar al contingut