Catalunya migdia (cap de setmana)

Els Big Heads, de Mataró als Estats Units a ritme de hip-hop

Els Big Heads, uns altres capgrossos de Mataró, van guanyar el campionat espanyol de hip-hop i ara disputen el títol mundial als Estats Units

Actualitzat

"'Big Heads' ve del fet que a Mataró ens diuen "capgrossos" i la majoria dels ballarins som d'aquí", explica Sílvia Arteta, la directora de l'escola de dansa La Nave Dance Studio. Aquest grup de hip-hop vola cap a l'estat nord-americà d'Arizona, on es disputa el Mundial de hip-hop fins dissabte que ve. L'escola es va crear quan els seus impulsors es van decidir reinventar durant la pandèmia, com explica Arteta:

"Vam obrir l'escola i va començar a venir gent: nens que estaven molt motivats i amb moltes ganes d'aprendre la cultura del hip-hop."

En aquesta petita escola de la capital del Maresme, hi treballen diferents tipus de ball: contemporani, break, acrobàcia, sexy style, jazz... però la seva raó de ser és el hip-hop.

"El hip-hop neix als Estats Units, al barri del Bronx de Nova York, a les block parties. Eren unes festes que es feien per a la gent pobra que no tenia accés als clubs i per combatre la violència entre bandes. Aquesta violència es va canalitzar en cultura i art, com ara els grafitis o el break-dance."

"És una escola urbana perquè defensa els valors del hip-hop: la unió, el respecte, l'amor, la pau... i treballa tots els altres estils des d'aquests valors. Els nens aprenen el que és el hip-hop, d'on ve..."

Un èxit fulgurant

Competeixen en la categoria de megacrew, una categoria que, independentment de les edats, ha d'estar formada per entre 20 i 40 ballarins. Els Big Heads en són 32. L'abril passat van anar al campionat estatal de hip-hop, d'entrada, només a mirar.

"Vam anar al campionat a veure en què consistia per poder-nos preparar per a futures ocasions. A veure fins on arriben aquests grups, el nivell que tenen i l'espectacle que donen. I per sorpresa nostra, ens vam endur el primer premi."

Van quedar primers i amb els pares dels alumnes van decidir que anirien al Mundial d'Arizona, perquè només tenen garantida la participació, però s'han de buscar els recursos per pagar-ho. Han obert un Gofundme i fan actes per la ciutat de Mataró, col·laborant amb comerços i empreses.

El grup dels Big Heads l'integren 32 ballarins (La Nave Dance Studio)

Al Mundial, hi faran la mateixa peça, que comença amb un castell humà, una picada d'ullet a la colla castellera dels Capgrossos de Mataró, que assagen al local del costat.

"La peça és la mateixa, millorada, perquè tenint nens tan petits és molt difícil que amb tan poc temps s'aprenguin una peça sencera. No només coreogràficament, sinó tot el que comporta a nivell de sentiments."

"La lletra de la cançó denuncia l'esclavitud i el racisme. Sentint el que transmet aquesta cançó, és el que hem volgut reflectir."

Els Big Heads són 32 ballarins, que tenen entre 8 i 28 anys, deu dels quals són de la categoria de menys edat. Per a tots, competir al Mundial és un somni.

Anar al contingut