Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Catalunya migdia (cap de setmana)

Els 44 municipis on ningú vol ser alcalde

Són pobles que s'han quedat sense eleccions perquè no s'hi ha presentat cap candidatura. La llei els dona sis mesos per tornar a votar, però si tampoc surten candidats els governarà una gestora o la Diputació

Actualitzat

A Cabezuela, a 50 quilòmetres al nord de Segòvia, hi viuen 670 persones i ningú vol ser alcalde. Diumenge es van quedar sense eleccions municipals i ara busquen a contrarellotge un candidat per tancar una llista de set persones abans de sis mesos.

És el primer cop que els passa. Fa quatre anys es van presentar fins a tres partits (PSOE, PP i Cs) i tots van treure regidors, però ningú vol repetir. Segons Óscar Suárez, veí i carnisser de Cabezuela, tira enrere la crítica:

"És molt dur en un poble tan petit. A l'alcalde sempre li toca el rebre i ho fa per amor a l'art. No cobra res i hi dedica molt temps."

Óscar López creu que ningú es vol enfrontar a la crítica dels veïns (Paula Brujats/Catalunya Ràdio)

L'actual alcaldessa del PSOE renuncia a l'alcaldia per cansament, ha enllaçat tres mandats, però continuarà en funcions fins al 28 de novembre. Descarta fer declaracions, però els veïns l'entenen i ja n'hi ha un que està disposat a fer el pas:

"El meu marit farà el pas, però si només hi ha una candidatura i és de consens. Si en surt més d'una, es retirarà."

Ho explica la María Eugenia Pastor. El seu marit ja va ser alcalde pel PP entre 2003 i 2011.

"No vol que quedem en mans d'una gestora, ni molt menys de la Diputació de Segòvia. Les necessitats del poble només les coneixem els veïns."

María Eugenia Pastor explica que el seu marit valora presentar-se. Ja va ser alcalde entre 2003 i 2011 (Paula Brujats/Catalunya Ràdio)

Navarra concentra 37 dels 44 pobles

El de Cabezuela no és un cas aïllat. Hi ha 43 pobles més a tot l'estat espanyol amb el mateix problema, 37 dels quals a Navarra.

La despoblació, l'envelliment i la falta de compromís polític són algunes de les causes, segons José Javier Echandi, alcalde en funcions de Garde, un municipi de 148 habitants on trien cinc regidors.

"A la vall del Roncal, dels set pobles que som només un té candidatura. Si no surt ningú, haurem de continuar per compromís. Ja porto 28 anys a l'Ajuntament."

A només 14 quilòmetres, a Burgui, també s'han quedat sense eleccions municipals. Elena Calvo (independent) fa dotze anys que és alcaldessa i demana relleu:

"La política vol temps i, molts cops, desanima. La crítica és un esport universal."

Per solucionar-ho, els municipis del Pirineu navarrès demanen una reforma legal del mapa local per agrupar municipis i haver de triar menys càrrecs electes.

Mont-roig de Tastavins, al Matarranya (Comarca del Matarranya)

4 pobles a Burgos i un al Matarranya

A Mont-roig de Tastavins, al Matarranya, Glòria Blanc ha estat alcaldessa pel PSOE l'últim mandat i tampoc ha volgut repetir. Són 7 regidors (5 del PSOE, 2 del Partit Aragonesista). Ningú vol seguir i no han sortit nous candidats:

"Si no es presenta ningú i ens governen uns funcionaris des de la Diputació haurem d'assumir la responsabilitat tots els veïns que no hem fet llista."

Una segona oportunitat el 28 de novembre

La llei del règim electoral (LOREG) preveu que els municipis sense candidatures han de convocar eleccions al cap de sis mesos. Si tampoc es presenta cap candidatura, es constituirà una comissió gestora amb regidors actuals i els que anaven com a suplents. Si és inviable constituir-la, la Diputació provincial o un altre òrgan competent de la comunitat autònoma governaran l'ajuntament.

El 2019, 36 pobles es van quedar sense candidatures i la gran majoria ho van resoldre sis mesos després amb la repetició electoral. Només 4 pobles de Navarra van constituir una gestora.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut