El taller de la dignitat: la nova botiga de la fundació Arrels
Catalunya migdia (cap de setmana)

El taller de la dignitat: la nova botiga de la fundació Arrels

A La Troballa s'hi venen objectes fabricats per persones sense llar, però també s'hi faran xerrades i exposicions per donar a conèixer la realitat de la pobresa extrema

Actualitzat

El número 3 del carrer Ample de Barcelona és més que una botiga, és la part visible de la feina que fa des de fa més de 20 anys el taller ocupacional de la fundació Arrels. Hi han passat més de 500 persones sense sostre. S'hi poden trobar espelmes, llibretes, tasses, samarretes estampades i tamborets fets a mà.

Posar cara a la pobresa

A més a més, si hi aneu a comprar podreu conèixer la persona que ha creat l'objecte perquè el taller ocupacional és a la rebotiga. Allà hi treballa l'Abdel, que va néixer al Marroc, té 60 anys i va arribar a estar-ne 10 vivint al carrer

Ara estic fent enquadernació de targeters per ficar-hi les targetes de metro, el DNI, etc. No costa gaire de fer, però és entretingut.

Al seu costat hi ha el Pedro, de 68 anys, que ha passat gairebé tota la vida al carrer. Ara viu en un pis d'Arrels i treballa al taller ocupacional: 

Soc un col·laborador del centre Arrels, del centre obert, i ara també col·laboro amb La Troballa. Conec Arrels des de l'any 87. Jo soc alcohòlic, però gràcies a la fundació, soc un alcohòlic rehabilitat.

Espai de calma

El taller ocupacional és un punt de trobada i un espai de tranquil·litat per a la quarantena de persones que hi passen cada setmana, com explica la Rocío Alonso, la coordinadora d'aquest espai: 

Algunes persones només venen per estar-se aquí una estona i aporten això, la calma, la conversa, la companyia... d'altres tenen un projecte personal que volen fer realitat des d'aquí i venen a dibuixar, escriure, llegir. O n'hi ha que volen formar part del nostre projecte, i anem provant, potser comencen per la fusteria i després fan altres coses. Depèn una mica del que els agrada fer o de la motivació.

És un equipament on es treballen rutines, l'autoestima i els hàbits. Es complementa amb la feina que fa Arrels des del centre obert, la residència o els pisos que té la fundació.

Arrels Fundació es reinventa per apropar el Nadal a les persones sense llar
La deshumanització perpetua el cicle de la pobresa

Ferran Busquets, que fa anys que presideix Arrels, té clar que cal posar rostre i humanitzar la pobresa per combatre-la: 

Volem que la ciutadania es trobi amb la realitat de les persones que dormen al carrer. Nosaltres considerem que fins que la ciutadania no sigui completament conscient que és una situació injusta i vegi que no pot ser que tinguem persones dormint al carrer, en continuarem tenint.

La fundació Arrels calcula que hi ha més de 2.000 persones vivint al carrer a tot Catalunya, i més de mil corresponen a Barcelona. Entre el col·lectiu de persones sense llar de la capital catalana, gairebé un 70 per cent està en una situació de vulnerabilitat alta o mitjana.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut