La corona reial britànica a sobre del fèretre d'Elisabet II aquest dimecres a Londres (Reuters)
Catalunya migdia (cap de setmana)

El passat colonial del Regne Unit, a debat

Activistes, polítics i acadèmics reclamen reparacions per les atrocitats que va cometre l'antic imperi i lamenten que Elisabet II s'hagi mort sense haver assumit responsabilitats

Actualitzat

La mort d'Elisabet II ha reobert el debat sobre el passat colonial del Regne Unit. Des d'Àfrica fins a l'Índia, activistes, polítics i acadèmics reclamen reparacions per les atrocitats de l'antic imperi i el retorn de les riqueses que es van robar. Un diamant s'ha convertit en símbol d'aquestes reivindicacions: el conegut com la Gran Estrella d'Àfrica, el segon diamant més gran del món, que està avui incrustat en un ceptre reial.

Els activistes denuncien que aquestes pedres precioses són símbols de subjugació, espoli i mort. La repressió del colonialisme va deixar milers de víctimes i milions d'esclaus i l'imperi britànic es va endur or, minerals, obres d'art i patrimoni de valor incalculable que avui són als soterranis del Banc d'Anglaterra, museus, col·leccions o cofres. Simthandile Tyhali és portaveu del moviment panafricanista d'alliberament, el PAC, amb seu a Sud-àfrica:

"Avui, davant la mort de la reina, haig de dir que el seu traspàs ens deixa indiferents. I ens trobem molt afectats pel fet que ha mort sense assumir cap responsabilitat respecte a les atrocitats i als actes cruels que es van cometre sota el seu lideratge i el seu regnat."

La reina Elisabet II, sortint de palau en un carruatge el 2015
La reina Elisabet II sortint de palau en un carruatge el 2015 (Reuters/Peter Nicholls)

Quan Elisabet II va accedir al tron, l'any 1952, una quarta part de la població mundial, 700 milions de persones, vivia sota el poder imperial britànic. En la següent dècada, la nova monarca va observar, des del tron, els traumàtics processos d'independència, tenyits molts cops de sang i violència.

La reina va visitar 20 països africans. Linda Masarira, presidenta de l'associació Economistes i Demòcrates Africans, vol que la Corona britànica els torni el que es va emportar.

"Esperem que el nou rei s'asseguri que tenim reparacions per tot el que va ser robat al poble de Zimbàbue i que els caps dels nostres ancestres que encara s'exhibeixen als museus britànics siguin retornats."

També l'Índia reclama un diamant: el Kohinoor, un dels més grans del món, de 105 quirats i incrustat també en una corona reial. Aquests activistes sostenen que la mort d'Elisabet II és la mort d'una idea imperial del Regne Unit. Fins i tot, per escenificar un trencament més clar, alguns demanen que els països africans que van ser colonitzats surtin de la Commonwealth.

Anar al contingut