El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, saludant comandaments dels Mossos d'Esquadra, acompanyat pel cap del cos, el major Josep Lluís…
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, saludant comandaments dels Mossos
Catalunya migdia (cap de setmana)

El Parlament estudia crear una oficina independent per fiscalitzar els Mossos

L'organisme podria corregir protocols policials i expedientar agents per males pràctiques, al marge dels jutjats i del departament d'Interior

Dani Sainz de Aja Actualitzat

Els partits independentistes i els comuns avancen en un acord parlamentari per definir aquest organisme, que seria públic i independent, segons ha pogut saber Catalunya Ràdio. La proposta és de la CUP, que lidera la comissió sobre el nou model policial a Catalunya.

Ho ha avançat al Catalunya migdia (cap de setmana) el diputat de la CUP Xavier Pellicer:

"Hi ha uns mecanismes interns d'investigació dels Mossos però volem obrir una via nova que pugui actuar d'ofici, que pugui fer un control independent i funcionar en paral·lel, sense que una via limiti l'altra. Un mecanisme per resoldre tot el que no s'està resolent prou bé ni amb prou transparència."

Seria un organisme amb diferents perfils tècnics i diverses seus territorials per poder tramitar denúncies i engegar investigacions a tot el país. Segons Pellicer, tant Esquerra com Junts i els Comuns s'han compromès a estudiar-ho:  

"S'han compromès a treballar perquè hi hagi un mecanisme d'aquest tipus i a activar-ho aquesta legislatura a través d'una proposta que van fer diferents entitats de drets humans. El camí està començat i ara el que cal és recorre'l i arribar fins al final. Segurament tindrem matisacions..."

La BRIMO, un escull

Molt menys consens té la dissolució de la Brigada Mòbil dels Mossos que proposen els anticapitalistes. Per això demanen que, com a mínim, els antiavalots deixin d'actuar en desnonaments.

Els dirigents de la CUP protesten contra el desnonament davant la Brimo
Els dirigents de la CUP protesten contra un desnonament davant la Brimo

La revisió del model policial era una de les exigències de la CUP per investir Pere Aragonès després de les qüestionades actuacions dels Mossos en les mobilitzacions post-sentència de l'1 d'Octubre però també per la pluja de querelles del cos contra activistes independentistes dels últims anys.

La pressió de les entitats de drets humans

La possibilitat de crear aquesta oficina per fiscalitzar les actuacions de la policia sorgeix en bona part d'entitats de defensa dels drets humans com Amnistia Internacional o Irídia.

Segons ha sabut Catalunya Ràdio, aquests dos organismes van fer pressió perquè la comissió parlamentària no es quedés només en el debat sobre el model d'ordre públic i abordés una de les seves reclamacions històriques. Anaïs Franquesa és la codirectora d'Irídia:

"Perquè és igual el model d'ordre públic que escollim si després no hi ha una manera eficaç de fiscalitzar-lo. I això va tenir acollida i finalment, un dels temes centrals de la comissió serà els mecanismes de fiscalització i control. Creiem que hi ha voluntat d'afrontar aquesta qüestió i això és positiu."


Les dues entitats consideren que aquest mecanisme, que ja funciona a països com el Regne Unit, Irlanda o Bèlgica, és bàsic perquè les denúncies d'abusos policials no quedin en paper mullat. Franquesa ho veu així:

"Clarament, els mecanismes actuals de fiscalitzacio i control dels cossos policials no funcionen. El que veiem en els processos judicials i els processos administratius és que aquests mecanismes no són capaços d'identificar els agents que han actuat malament, com han actuat els comandaments... això no està passant."

Franquesa apunta que si ara es denuncien més casos d'abusos, és perquè en els últims anys la societat ha identificat la violència policial com un problema que s'ha de solucionar.

 

 

 

Anar al contingut