El 'producte' de la Guàrdia Civil o l'encàrrec del jutge del 20S
El judici contra Trapero posa al descobert com fa els atestats del procés la Guàrdia Civil
El 'producte' de la Guàrdia Civil o l'encàrrec del jutge del 20S
El judici contra el major Trapero posa al descobert la investigació de la Guàrdia Civil
Catalunya migdia (cap de setmana)

El 'producte' de la Guàrdia Civil o l'encàrrec del jutge del 20S

El judici contra Trapero posa al descobert com fa els atestats del procés la Guàrdia Civil

Maria Núria RevetlleActualitzat
TEMA:
Judici Trapero

 

"A nosaltres el jutge ens fa l'encàrrec, ens diu ‘Necessito proves per sustentar aquesta acusació, teniu 10 dies', i nosaltres amb el company portem el sac de dormir a la feina i no parem fins que tenim EL PRODUCTE fet."

D'aquesta manera va explicar als periodistes el comandant César López quina era la metodologia de treball que feien servir, mentre agafava un cafè de la màquina en una de les pauses del judici. A dins de la sala, i a mesura que progressa l'interrogatori, quan se li pregunta tant a ell com al seu superior, Daniel Baena, com han arribat a una conclusió o a una altra, asseveren que sovint per deducció.

Quan l'advocada del major Trapero li va preguntar a López com arriba a la conclusió que Josep Lluís Trapero estava arrenglerat amb els postulats independentistes del govern Puigdemont, afirma que per deducció i pel seu rang.

Baena, que ha coordinat tots els atestats del procés, també va afirmar que Pere Soler, exdirector dels Mossos, un altre dels processats en aquest judici, formava part del part comitè executiu que recull el document apòcrif  "Enfocats". L'advocat de Soler, Cristóbal Martell, li va fer llegir el document i el nom de Soler no sortia per enlloc, llavors Baena va dir que hauria d'estar  inclòs perquè hi havia tots els directors generals.

Els autors d'aquests atestats fan servir en les seves respostes sempre al·locucions com aquestes: "Ens va semblar rellevant", "Ens va cridar l'atenció", "El nostre protocol no inclou això que fan els Mossos" o "La lògica diu..."

Fins i tot la presidenta del tribunal, Concepción Espejel, que no talla gaire ni els testimonis ni la Fiscalia, els va fer notar que estaven fent valoracions personals.

Però sens dubte un dels moments més surrealistes va ser quan López va dir que el major Trapero assessorava el govern independentista de manera inconscient, si no -va a afegir- no s'entén per la seva trajectòria. I va reblar: "Jo l'admirava, era el meu líder; a més teníem vides paral·leles: tots dos érem xicots de barri."


La Fiscalia ressuscita "Enfocats" i la investigació de Lleida

La base d'aquests atestats són el document sense autor conegut com a "Enfocats" i l'agenda Moleskine intervinguts en l'escorcoll fet a casa de Josep Maria Jové, número dos de Junqueras el 20S. Dues eines que no va tenir en compte el tribunal del Suprem que va condemnar els líders independentistes i que ara aquí tornen a irrompre amb força.

Una altra de les qüestions que la sala ha sentit per boca de més instructors de la Guàrdia Civil és la investigació feta a comandaments dels Mossos a Lleida per actuar a favor del referèndum i en connivència amb els votants, investigació arxivada per la justícia.

En aquest cas els testimonis posaven l'èmfasi en qüestions que són pràctica habitual o els semblava absolutament fora de lloc i un il·lícit que en els missatges de Whatsapp analitzats la gent parlés de com organitzar-se l'1-O i de les crides a la votació que es feien per les xarxes socials. Al final, el testimoni va reconèixer que ell és de Sòria i no tenia clar el context català on passa tot això, els dies previs a l'1 d'octubre. 

Tot plegat ha posat al descobert que la majoria d'aquests atestats es fan de forma poc rigorosa, basant-se en correus electrònics, sense sovint discriminar receptor i emissor o sense comprovar si el receptor els ha obert i llegit, a través de converses que els mossos fan amb de les seves emissores o documents comissats als escorcolls.

Una allau ingent de material (només de Trapero han analitzat 4.000 correus i han escoltat 75.000 arxius d'àudio) que s'ha processat entre poques persones i amb pocs dies perquè EL PRODUCTE estigui acabat a temps.

ARXIVAT A:
Judici TraperoProcés catalàMossos d'Esquadra
Anar al contingut