Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Catalunya migdia (cap de setmana)

Edicions 62, una història d'èxit

El primer llibre del grup va sortir al mercat per Sant Jordi del 1962 i era "Nosaltres els valencians", de Joan Fuster

Actualitzat
TEMA:
Literatura

Edicions 62 compleix seixanta anys. No és una efemèride que s'acostumi a ressenyar especialment, però l'editorial ha volgut celebrar-ho i posar en valor la feina immensa que ha fet durant més de mig segle.

Avui està integrada dins del conglomerat editorial i mediàtic del grup Planeta, consolidada com a Grup 62 des de fa molts anys com el primer grup d'edició en català i contenidor de segells com Empúries, Proa, Pòrtic, Columna, Destino, La Butxaca i Estrella Polar. Tant per catàleg, com per edició i vendes, 62 és el líder.

De Rodoreda a Monzó

Nascuda de l'afany, l'atreviment i la clarividència de Max Cahner i Ramon Bastardes, Edicions 62 va ser fundada l'any 1961 però el nom és aquest perquè el primer llibre va arribar a les llibreries per Sant Jordi del 1962. Va ser "Nosaltres els valencians", el clàssic etern de Joan Fuster.

Joan Fuster va ser el primer d'una llarga llista de noms cabdals de la literatura catalana a 62

Clau per a l'editorial va ser la incorporació el 1964 de Josep Maria Castellet com a director literari de la casa, càrrec que ocuparia durant quaranta anys, fins que va ser rellevat per Xavier Folch.

És una tasca ingent fer la llista dels principals autors catalans que han sigut editats per 62. Es podria dir que tots, absolutament tots.

De Rodoreda a Espriu, passant per Pere Calders, Montserrat Roig, Gabriel Ferrater, de qui enguany celebrem el centenari, J.V. Foix, Maria Aurèlia Capmany, Baltasar Porcel, Terenci Moix, Manuel de Pedrolo, Josep Maria Espinàs, Vicent Andrés Estellés, Joan Vinyoli, Miquel Martí i Pol, Joan Perucho, Jaume Cabré, Joan Brossa i Joan Margarit.

Josep Maria Castellet va ser-ne el director literari durant quaranta anys

Fins i tot Quim Monzó, a qui tothom vincula amb Quaderns Crema, però que va publicar el seu primer llibre a la col·lecció El Balancí de 62: "L'udol del griso al caire de les clavegueres".

Llibres per a tots els gustos

Les seves col·leccions de llibres, ja sigui novel·la, poesia o assaig, formen part de la memòria col·lectiva de la cultura catalana moderna. El Balancí de literatura catalana i estrangera: Pasolini, Duras, Dos Passos, Calvino, Brecht, Scott Fitzgerald, Bellow, Nabokov i Gunter Grass.

La cua de palla, creada per Manuel de Pedrolo, amb novel·la negra pròpia i estrangera i El cangur, col·lecció de butxaca que inclou la traducció al català d'autors estrangers tan fonamentals com Gorki, Fromm, Hammett, Soljenitsin i Pavese.

També Els llibres de l'escorpí, amb teatre i poesia imprescindible. Llibres a l'abast, Clàssics del pensament modern, Història de la literatura catalana, Història de Catalunya, Les Millors Obres de la Literatura Catalana, la mítica col·lecció amb portades de color groc que tothom té a casa seva.

Com tothom també té (o tenia) la Gran Enciclopèdia Catalana, que va sortir al carrer gràcies a l'empenta, també, d'Edicions 62, encara que l'editorial només participés efectivament en el primer volum, immersa en una forta sotragada econòmica a finals dels anys seixanta per culpa d'un creixement un pèl desproporcionat.

Una altra empenta decisiva, en aquest moment que requeria reflotament, la va donar Oriol Bohigas com a president de l'entitat. Una història d'entrebancs, de tenacitat, d'atreviment i d'èxit.

ARXIVAT A:
Literatura
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut