Denuncien dificultats per aplicar l'exempció de dur la mascareta a l'escola per salut

De l'infern a la normalitat

Fa un any es va arribar al pic de contagis a les escoles. Suposaven només el 5% del total, però els centres on es van concentrar els confinaments ho recorden com un "infern". Ara la situació és del tot diferent

Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació

Ara fa un any, concretament el dia 31 d'octubre, es va arribar al pic de contagis a les escoles. En aquell moment hi havia 3.500 grups escolars confinats a Catalunya. Ara la situació ha millorat moltíssim i és pràcticament de normalitat. Els grups confinats no arriben a la vintena.

Aquells 3.500 grups representaven només un 5% del total d'alumnes, però per als centres educatius van ser dies molt complicats. Sobretot en aquells que concentraven el nombre més alt de confinaments.

Un grup d'alumnes escolars fent un treball de classe

Van ser dies d'escoles sense alumnes

L'Escola El Tallat de Sant Martí de Riucorb, a Lleida, va ser una de les tres que el dia 31 d'octubre tenia tots els alumnes a casa. L'escola és d'àmbit rural i té una cinquantena d'estudiants.

La Núria Argeric és secretària de direcció del centre El Tallat i la professora més antiga, ja porta 15 cursos fent classes a infantil. Recorda com aquells dies del 2020 van ser molt complicats.

"Per sort aquell infern ja ha passat, perquè va ser molt intens i bastant dur."

El confinament de tots els alumnes va ser a causa del contagi de les professores. Una d'elles havia tingut contacte amb un positiu, es va anar a fer un test i la resta de professors també s'ho van voler fer per seguretat.

"La nostra sorpresa va ser que ens fan el test i surt la meva companya amb llàgrimes als ulls dient que tenia Covid."

Després la Núria també va donar positiu i, per tant, es va haver de fer un cribratge massiu a tots els alumnes.

"Cada negatiu era una victòria, de fet, tots els alumnes van ser negatius. Per nosaltres això va ser el màxim regal."

En recordar aquells dies, la Núria està orgullosa de la resposta de tota la comunitat educativa, un sentiment que comparteix el director de l'Escola Pia de Sant Antoni de Barcelona.

Aquest és el segon curs que la mascareta és obligatòria a les aules escolars
Aquest és el segon curs que la mascareta és obligatòria a les aules escolars

La complexitat de la gestió

L'Escola Pia de Sant Antoni és un centre molt més gran i aquell 31 d'octubre va ser un dels 8 centres amb més grups confinats. Gairebé la meitat dels 1.300 alumnes que hi estudien eren a casa.

"Vam tenir més de 100 quarantenes en tot el curs. Aquest any no tenim ningú a casa. Hem passat de 100 a 0."

El director Maza afirma que tenir la majoria dels alumnes vacunats ha estat clau per controlar la situació.

A l'Escola Pia es van imposar una gestió de la informació completament transparent amb les famílies i cada setmana informaven de la situació de la Covid, una tasca que els va generar molta feina extra.

A l'Escola El Tallat de Lleida alguns professors han marxat després dels moments més durs de la pandèmia. Entre altres motius, la comunicació a distància els ha cremat perquè era molt més complexa.

Els dos centres expliquen, però, que han descobert noves maneres de treballar que en certa mesura es quedaran, com la possibilitat de fer reunions a través d'internet.

ARXIVAT A:
Educació Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut