Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Catalunya migdia (cap de setmana)

Crims: periodisme on no arriba la policia

El programa de Catalunya Ràdio i TV3 ha descobert aquesta setmana qui era la noia que va aparèixer penjada a Portbou el 1990

Actualitzat

Evi Anna Rauter. Així es deia la noia que fins fa pocs dies no tenia nom, se la coneixia com "la noia de Portbou". La noia que va ser trobada penjada d'un pi al costat del cementiri de Portbou el 4 de setembre del 1990. 32 anys sense saber qui era, tres dècades sense identificar, un misteri que ara, per fi, s'ha pogut resoldre.

Evi Anna Rauter, 'la noia de Portbou'
Evi Anna Rauter, "la noia de Portbou" (Crims)

El programa "Crims" de Catalunya Ràdio i TV3 ha aconseguit fer encaixar les peces. Gràcies a la investigació empresa fa dos anys i als contactes amb el programa "No resolt" de la televisió privada austríaca --hi havia indicis que assenyalaven que la noia podia ser d'aquest país--.

Finalment, una veïna de Bozen, Itàlia, que va veure l'especial del programa austríac dedicat a aquest misteri va suggerir que potser era Evi Anna Rauter, natural de Lana, al Tirol del Sud, al nord d'Itàlia.

En efecte, la família l'ha reconegut a les fotos i el misteri s'ha resolt. Un misteri marcat per la mala praxi policial i la inoperància de la Interpol durant tants anys. Els dies 13 i 20 de juny "Crims" emetrà els dos programes destinats a explicar tots els detalls i interrogants que encara planen sobre el cas.

"Crims" ha aconseguit encaixar unes peces que la mala praxi policial no havia permès relacionar fins ara

Cas Jubany i la muntanya de Tor

No és habitual que des del periodisme es contribueixi decisivament a aclarir crims de sang o pertanyents a la crònica negra. El famós cas d'Helena Jubany, la bibliotecària de Sentmenat, assassinada a Sabadell el 2 de desembre del 2001, va poder tornar amb força a l'opinió pública i reobrir-se judicialment gràcies al doble especial del programa "Crims" de l'any 2020.

Abans, dos estudiants de periodisme de la UAB, Iago Garcia i Anna Prats, van dedicar un treball de fi de grau al cas. Iago Garcia acaba de publicar un llibre sobre el cas.

De fet, el mateix Carles Porta, director de "Crims", ja té experiència en aquest terreny. Ell va investigar i va fer públic el famosíssim cas de la muntanya de Tor, el litigi per unes terres comunals fronterers amb Andorra que va provocar fins a tres assassinats.

El programa de Carles Porta ha estat determinant en altres investigacions, com el cas d'Helena Jubany

De fet, resulta colpidor un altre seguit de coincidències. Just set mesos abans de la troballa a Portbou del cos sense vida d'Evi Anna Rauter, el 5 de febrer del 1990 va aparèixer a les escales de l'estació de metro de Callao a Madrid el cos sense vida d'una dona sense sostre. Ningú la va identificar i va ser un equip de Televisió Espanyola qui, després d'una llarga i complicada investigació, li va posar nom: Rosa Pérez Lema.

El premiat i fascinant reportatge de "Documentos TV" "El caso 112" explica el cas amb tot detall.

Tant de bo algun dia es resolgui, per exemple, el cas de la periodista de la BBC Jill Dando, que van assassinar el 26 d'abril del 1999 a la porta de casa seva. 23 anys després, encara no se sap qui ho va fer ni per què. I potser serà un periodista qui ho resolgui.

Com el periodista d'investigació Jerry Mitchell, que l'any 2016 va poder pitjar la tecla adequada per resoldre el cas de l'assassí múltiple Felix Vail, que els anys 1962, 1973 i 1984 va matar les seves tres dones i va quedar impune fins que als 77 anys, 32 anys després de l'últim assassinat, va entrar finalment a la presó.

ARXIVAT A:
Tv3Catalunya Ràdio
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut