Estació de tren de Portbou
Estació de tren de Portbou
Catalunya migdia (cap de setmana)

Controls més durs i retorns en calent a la frontera entre França i Espanya

Cinc ONGs acusen França de vulnerar els drets dels migrants que volen creuar la frontera amb l'estat espanyol

Cinc oenagés franceses, entre elles Amnistia Internacional i Metges Sense Fronteres, denuncien que París vulnera els drets de moltes persones que intenten creuar la frontera entre Espanya i França. En un informe publicat aquesta setmana, afirmen que s'han reforçat els controls, en contra dels principis de lliure circulació de l'espai Schengen, i que les autoritats retornen en calent els migrants provinents de l'estat espanyol.

Per esquivar els controls, cada cop més migrants opten per vies més perilloses. Entre el 2021 i el 2022, almenys dotze persones han mort a la frontera.

A la zona d'Irun, al País Basc, nou persones han perdut la vida envestides per un tren o ofegades al riu Bidasoa, que separa els dos estats. D'altra banda, tres persones han mort entre l'Alt Empordà i el Rosselló. Dues van morir atropellades al túnel entre Portbou i Cervera.

Ho explica Agnès Lerolle, coordinadora de l'informe "Controls migratoris a la frontera francoespanyola".

"No sabem del cert si es tracta només de tres persones, però de moment només se'ns ha informat de tres. Dues entre Portbou i Cervera, i una més lluny, a prop de Banyuls de la Marenda. També va morir al costat de les vies, envestit per un tren."

A més, asseguren que els diversos cossos de seguretat francesos fan controls discriminatoris.

"Fent monitoratge i recollint testimonis en aquesta frontera hem vist que als trens provinents d'Espanya només es fan controls a les persones que semblen estrangeres. Perquè són negres o perquè se les veu perdudes per la zona."

Entre el 2021 i els primers sis mesos del 2022 es va negar l'entrada a 12.000 persones. Un procediment que només està previst per a les fronteres externes.

Moltes vegades, però, els agents de seguretat ni tan sols els apliquen aquest procediment i fan tornar migrants tan bon punt arriben a França. També menors no acompanyats.

"A l'estació de Cervera vam veure com la policia va dir a un noi afganès que venia de Portbou que se'n tornés, sense cap possibilitat d'accedir als seus drets. Teòricament, se li hauria de fer una entrevista amb un intèrpret i hauria de tenir la possibilitat de demanar l'asil."

L'informe destaca que, en aquest context, la societat civil s'organitza per donar suport als migrants de pas als pobles fronterers. Un exemple és Càritas a Portbou.

Anar al contingut