Científics i activistes internacionals, contra la primera granja de pops que planeja Espanya
Polèmica pel primer centre de cultiu de pops de tot el món, que es vol fer a les Canàries (We Animals Media / Selene Magnolia)
CATALUNYA MIGDIA (CAP DE SETMANA)

Científics i activistes internacionals, contra la primera granja de pops que planeja Espanya

Un centenar d'entitats i experts de dins i fora de l'Estat presenten al·legacions davant el govern canari perquè paralitzi la construcció del que seria el primer centre de cultiu d'aquests animals a tot el món

Actualitzat

Per a uns, Espanya està fent història, i, per a uns altres, cometent un error històric. Més de 100 organitzacions i experts en medi ambient i protecció animal han presentat al govern de les illes Canàries al·legacions per l'impacte mediambiental de la primera granja de pops del món que Nueva Pescanova prepara a Gran Canària.

Una inversió multimilionària per a un projecte polèmic

L'empresa gallega preveu invertir 65 milions d'euros en la construcció de piscines d'aqüicultura en un terreny de 50.000 metres quadrats al port de Las Palmas. Calculen que podran produir 3.000 tones de pop l'any i arribar als supermercats a finals del 2023, després de dues dècades d'investigació.

Científics i activistes internacionals, contra primera granja de pops que planeja Espanya
Els experts alerten que una granja no garantiria el benestar del pop (Unsplash / Diane Picchiottino)

I és que aconseguir que un animal carnívor, solitari i intel·ligent com el pop creixi i es reprodueixi en una piscina no ha estat gens fàcil, però l'Institut Espanyol d'Oceanografia i Nueva Pescanova ho han aconseguit. Un èxit polèmic, pels dubtes sobre el benestar que una piscina pot oferir a un animal de comportaments molt particulars i una complexitat sensitiva i emocional avalada científicament i, fins i tot, reconeguda per llei a països com el Regne Unit.

El director d'aqüicultura de Nueva Pescanova, Roberto Romero, assegura que la multinacional espanyola garantirà unes bones condicions als pops.

"Busquem que el pop s'adapti a l'hàbitat de la piscina, imitant les condicions que es trobaria en estat salvatge. Espanya és l'únic país del món que ha aconseguit completar el cicle de vida del pop en aqüicultura i ja portem cinc generacions successives de pops en captivitat."

Ara bé, el Partit Animalista contra el Maltractament Animal (PACMA) denuncia que el projecte que ha presentat l'empresa només relaciona el benestar animal amb la neteja de les instal·lacions i alerta que no hi ha cap legislació europea ni espanyola que reguli el benestar dels pops ni les condicions de cria intensiva, com sí que passa amb altres espècies.

El cultiu de pops faria augmentar la sobreexplotació pesquera?

En paral·lel amb la crítica animalista, les entitats que s'oposen a la granja de pops han al·legat irregularitats administratives i riscos per a la salut pública i l'ecosistema. Expliquen que un terç de les captures mundials de peix ja es fan servir per alimentar els animals carnívors de les piscifactories i que les granges de pops, diuen, agreujaran la pressió sobre la pesca, "ja de per si sobreexplotada". Aquesta és l'opinió d'Enric Sala, biòleg marí i investigador de National Geographic.

"Matar peixos salvatges per alimentar animals de piscifactories no és sostenible, només fa que perpetuar la sobrepesca. I d'on venen aquests peixos? Si venen de països en vies de desenvolupament, estaríem robant peix al pobre per alimentar el ric."

Diversos estudis alerten que l'escalfament global i la sobrepesca posen en perill les poblacions de pops. Galícia, una de les regions del món on més se'n pesca, ja només aporta al mercat espanyol el 20% de tot el pop que es consumeix. La resta prové de les costes marroquines i mauritanes, on les poblacions d'aquesta espècie ja estan amenaçades per la sobrepesca.

Científics i activistes internacionals, contra primera granja de pops que planeja Espanya
El pop s'està convertint en un producte de luxe que s'arrisca a la sobreexplotació (We Animals Media / Selene Magnolia)

Nueva Pescanova, però, confia que l'aqüicultura serveixi per reduir la pesca de pops.

"El procés d'aqüicultura que estem estudiant contribuirà a la possibilitat d'ajudar a repoblar aquesta espècie i a assegurar el rendiment sostenible d'un aliment cada vegada més demandat arreu del món."

Enric Sala critica que "les grans indústries pesqueres han demostrat des de fa molts anys que els seus interessos són purament comercials i no ambientals" i per això creu "una mica fals" que l'aqüicultura sigui la solució per salvar el pop de la sobrepesca.

"La millor manera de recuperar una espècie marina amenaçada és no matar-la. La vida marina té una capacitat extraordinària de recuperar-se si li donem espai, però no veig com cultivar una espècie per consum humà ajudarà a repoblar l'espècie al mar, tret que es deixi de pescar. Però, això, com ho pot assegurar Pescanova?"

El pop s'ha posat de moda al Japó i als Estats Units, el preu se n'ha disparat i alguns restauradors ja el consideren un producte de luxe. És per això que la multinacional gallega vol afegir al mercat cada any 3.000 tones de pop d'aqüicultura. Ara bé, l'empresa encara està pendent de rebre uns permisos per operar que animalistes i ecologistes lluitaran fins al final perquè les autoritats els deneguin.

Anar al contingut