Camprodon, on els jeeps són els amos i senyors
Alejandro Cuadrado amb el Jeep Willys CJ-3B (Família Cuadrado)
Catalunya migdia (cap de setmana)

Camprodon, on els jeeps són els amos i senyors

Alguns mecànics han contribuït a propagar aquest vehicle al poble, com Pere Busquets, que comprava jeeps de l'exèrcit en subhastes, els arreglava i els venia

Actualitzat

És possible que si viviu a Camprodon hàgiu conduït algun jeep dels anys 40, 50, 60, 70 o 80; o si hi heu passat quan fa bon temps no és estrany que hàgiu vist circular algun d'aquests vehicles que tant criden l'atenció. I és que a Camprodon hi ha gairebé una cinquantena d'aquests clàssics que han sobreviscut al pas del temps.

Aquest cap de setmana del 16 i 17 de juliol es fa la mostra "Camprodon, terra de jeeps". El seu director, Jordi Carreres, remarca que en aquest poble del Ripollès de 2.500 habitants es puguin trobar gairebé tots els models clàssics del jeep.

"El que fa curiós aquesta història és que, a Camprodon, la proporció de jeeps d'època o històrics per habitant és de les més altes del món."

Jeeps d'època exposats a la mostra "Camprodon, terra de jeeps" del 2021 (Josep Bordas)

Per què hi ha tants jeeps d'època a Camprodon?

Diversos mecànics van ajudar a fer augmentar la presència d'aquests vehicles al poble. El més destacat va ser Pere Busquets, que va morir l'any 1992. El seu nebot, Joan Busquets, que ha seguit amb el negoci i el taller, ens explica com s'ho feia:

"Ell va anar a unes quantes subhastes de l'exèrcit a la base de Valladolid, els portava amb un tràiler fins a Camprodon i aquí els reconstruíem i els veníem."

Detalla que des de Camprodon, la família Busquets ha venut jeeps d'època restaurats a tot Catalunya.

"Jo vaig portar jeeps a Bellpuig, a l'Urgell, quan encara no hi havia autopistes. També a Torroella de Montgrí, a Tarragona, a Barcelona, a molts llocs."

Primer taller Busquets utilitzat per la família Cuadrado (Família Cuadrado)

L'alcalde de Camprodon, Xavier Guitart, afegeix que és un vehicle que també ha atret els estiuejants:

"Hi ha moltes persones amb segones residències que el tenen a casa per a l'estiu. És un vehicle que tots els camprodonins i camprodonines el tenim a la ment."

Un vehicle molt pràctic a pagès

Quan van començar a arribar els jeeps a Camprodon, els vehicles que hi havia fins llavors, als anys 70 o 80, no servien per anar per camins de terra. Un dels primers propietaris d'un jeep va ser Alejandro Cuadrado, mecànic jubilat, que recorda que el feia servir sovint per arribar fins a les cases de pagès més apartades del poble.

"Jo portava amb el jeep el metge, el veterinari, la llevadora... Vaig haver de fer de taxi sense ser taxista."

Cuadrado evoca la primera vegada que va veure un jeep:

"Jo tenia uns 8 anys i va venir l'exèrcit. Jo estava amb la meva família, i els militars em van deixar portar un jeep. Van posar la reductora i jo no arribava ni als pedals."

El jeep era ideal anar per camins no arreglats de muntanya i en alguna ocasió, com detalla Cuadrado, l'única opció:

"Em van demanar per anar a buscar el bisbe Jubany a Beget, a principis dels 60. Va fer una visita pastoral i tot just obrien la carretera. I sort que hi vam anar amb jeep perquè hi havia uns rocs... Amb un altre vehicle no hauríem arribat."

Alejandro Cuadrado amb el bisbe Jubany baixant de Beget (Família Cuadrado)

"Camprodon, terra de jeeps", una mostra singular

És tan gran la tradició dels jeeps d'època a Camprodon que el cap de setmana del 16 i 17 de juliol s'hi fa la segona edició de la mostra "Camprodon, terra de jeeps", amb exposicions de jeeps i xerrades temàtiques, com detalla Jordi Carreras:

"Les exposicions permeten descobrir la història de cada un dels models. I les xerrades i conferències relacionades amb el món del jeep ens poden oferir una mirada local i una de més global en relació al jeep o la mecànica."

Jeeps d'època exposats a la mostra "Camprodon, terra de jeeps" de l'edició del 2021 (Josep Bordas)
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut