Eneko Barbería, director de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya
Eneko Barbería, director de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya
Catalunya migdia (cap de setmana)

Autòpsies digitals per rebaixar l'exposició bacteriològica dels forenses

El nou director de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya vol introduir les autòpsies digitals a les sales d'autòpsia catalanes

Actualitzat
Eneko Barbería, un cirurgià de 52 anys que viu a Tarragona, lidera un equip de 195 metges forenses que el 2021 van fer més de 82.500 actuacions. Lluny del que ens podem imaginar, les autòpsies són una part molt petita de la seva feina, en fan unes 4.000 a l'any arreu del país.

Autòpsies virtuals

Entre els propòsits del nou director de l'Institut de Medicina Legal hi ha el fet de voler incorporar a les sales d'autòpsies catalanes les anomenades virtòpsies, amb les quals disminueix el risc d'exposició bacteriològica que tenen els forenses. Barbería explica com es fan:

És aplicar el TAC, l'escàner. Tenim proves radiològiques, tenim radiologia simple normal, però el tema del TAC et permet anar més enllà, fer reconstruccions tridimensionals... És com fer una autòpsia sense obrir. Tu examines però no estàs fent el tall.

Barberia espera que la incorporació dels mitjans telemàtics a l'àmbit de la justícia, que s'ha accelerat amb la irrupció del coronavirus, es pugui aplicar a la participació dels metges forenses com a pèrits als judicis. Així podrien declarar per videoconferència i no presencialment com ara, ja que les 10.000 citacions judicials anuals els prenen molt temps de feina.

Aportar dades per a la prevenció de riscos

La feina principal del col·lectiu de forenses és assessorar la justícia, però Barbería creu que si es processen totes les dades que gestionen es podria filar més prim amb les polítiques socials i anar més enllà en la tasca de prevenció:

De cada 100 morts a Catalunya, entre 5 i 7 les analitzem nosaltres. Ens ve gent de vegades jove, per accidents de trànsit, suïcidis, accidents laborals, morts per causes desconegudes o relacionades amb l'abús de substàncies tòxiques...  A partir d'aquí, nosaltres informem la justícia, però també podríem informar salut pública, cardiologia, etc.

I posa aquest exemple:

Els ofegaments a les platges a l'estiu tenen un perfil concret, una edat mitjana alta, amb patalogies o en alguns casos havien consumit alcohol.  A partir d'aquí pots dirigir respostes.

La pandèmia s'ha notat en l'activitat diària dels forenses, ja que el 2020 van fer unes 34.000 valoracions de lesionats, tres mil
menys que l'any anterior.

Col·laborar en la lluita contra el tràfic de persones

El reconeixement de víctimes d'agressions sexuals va passar de més de 1.100 el 2019 a 830 el 2020. Aquest any s'ha creat la Unitat de Valoració Forense Integral, dedicada específicament a les víctimes de tràfic d'éssers vius. La componen dues metges forenses i una psicòloga, especialitzades en transculturalitat:

No és una intervenció gaire freqüent. Hi ha casos, però no és el gruix d'intervencions nostres. És una actuació que requereix qualitativament una preparació específica. La majoria d'aquestes víctimes venen de fora i la percepció dels senyals és diferent. La nostra aportació és fer-ne una pericial de més qualitat.

El director de l'Institut de Medicina Legal i de Ciències Forenses de Catalunya assegura que s'ha millorat molt en la reducció de la xifra de morts a la carretera, però alerta que cada cop augmenten més els casos de defunció de persones de més de 65 anys per caigudes.

Anar al contingut