Àlex Arenas: "Aquest mes de gener serà complicat"
Catalunya migdia (cap de setmana)

Assessors del govern i experts, irritats per la idea d'Argimon de gripalitzar la covid

Els doctors Àlex Arenas i Beatriz Mothe discrepen del conseller Argimon i avisen del risc de tractar la covid com una grip a partir de la primavera

RedaccióActualitzat

El catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili Àlex Arenas, que forma part del Comitè Científic Assessor de la Covid, discrepa obertament dels plans del conseller de Salut de deixar de comptar els casos de covid un per un i d'equiparar la malaltia a una grip de cara a la primavera.

Sense base científica

En una entrevista a "El suplement" ha assegurat que no hi ha cap base científica per aplicar aquest canvi d'estratègia i diu que la realitat de l'òmicron desmenteix el govern. Per Arenas, la idea de gripalitzar la covid fa més mal que bé, i és una perspectiva massa agosarada:

Som davant d'un escenari massa atrevit en funció del coneixement que tenim. No podem deixar de comptar els casos. La covid no desapareixerà. Esperem que algun moment puguem gripalitzar-la, però ara mateix, amb les dades que tenim, no podem enviar aquest missatge.

El físic pensa que les declaracions d'Argimon volen donar una injecció d'optimisme en un moment en què la ciutadania està esgotada però avisa que no es pot confondre el que volem que passi amb la realitat que hi ha.

Incertesa sobre l'evolució del virus

Arenas considera que l'evolució del virus és molt incerta, que els científics estan lluny d'entendre-la i que hi ha la possibilitat que apareguin variants més greus que l'òmicron. I parla d'improvisació i d'immobilisme a l'hora de preveure l'aparició de mutacions noves:

El que no estem valorant de manera adequada és que alguna de les variants incrementi molt la severitat. I això pot passar. Ens hem de preparar per al millor i per al pitjor, i el que em fa por a mi és que no ens estem preparant, ni per al pitjor ni per a res.

Segons el catedràtic, el virus ens avisa que continua evolucionant i no se li ha de posar fàcil:

Dins d'òmicron hi ha una variant de la qual en sabem poca cosa, però ens alerta perquè el mateix virus ha generat subvariants més ràpides que l'original. El que estem fent amb aquesta gestió de contacte i infecció massiva és que el virus ens pugui sorprendre amb noves variants.

Massa arriscat

Arenas se suma a les crítiques de l'infectòleg Oriol Mitjà, un altre dels experts que formen part del comitè assessor del govern. Mitjà ha rebatut els plans de Salut a través d'una piulada a Twitter:

No és una grip

En una altra entrevista a "El suplement" també s'hi ha manifestat en contra la metgessa i investigadora de malalties infeccioses a l'IrsiCaixa Beatriz Mothe, que no forma part del comitè d'assessors del govern. Mothe puntualitza que les dades actuals i la saturació del sistema sanitari no tenen res a veure amb una grip:

Crec que és més una il·lusió del que ens agradaria que no la realitat actual. Estem tenint una onada pràcticament cada trimestre. Això no és una grip, ni en nombre d'infeccions, ni en gravetat. Vigilem amb aquest mantra d'"això cada vegada és més lleu i ho hem de tractar com un refredat" perquè ens hi podem enganxar els dits.

Mothe pronostica que a Catalunya la baixada de la sisena onada serà lenta, com està passant a Dinamarca, i alerta de la imprevisibilitat de futures variants:

Estem a la cresta del tsunami d'infeccions, i estem esperant que això comenci a baixar. Crec que baixarà més a poc a poc. No estem acorralant el virus. La següent variant podria ser més forta que l'òmicron.

Els experts no veuen clar que aquesta sigui l'última onada de la pandèmia i no en descarten una setena.
 

 

Anar al contingut