La cuinera Ada Parellada prepara un plat amb dos interns al centre penitenciari de Quatre Camins en el marc d'un curs de cuina.
Catalunya migdia (cap de setmana)

Aprendre d'una xef a Quatre Camins

Una master class de la cuinera Ada Parellada a la presó de Quatre Camins ha tancat el taller de cuina que han fet sis interns del centre

El Centre d'Iniciatives per a la Reinserció Social, el CIRE, forma cada any uns 2.000 interns de les presons catalanes i dels centres de justícia juvenils que s'apunten voluntàriament als cursos. En el marc d'un d'aquests cursos, la xef Ada Parellada ha fet una master class a la presó de Quatre Camins per tancar el taller de cuina amb els interns que s'hi havien apuntat.

La recepta escollida per Ada Parellada va ser la d'una coca d'oli amb brandada de bacallà, romesco i olivada. Des del primer moment, es va posar els participants del curs a la butxaca. 

Una classe molt particular

Parellada aprofita, mentre dona instruccions, per explicar detalls de la recepta i dels ingredients, i ho fa amb total naturalitat:

-I ara aquells alls que has fet els poses aquí i confitarem els alls... 

-Ho faig amb el ganivet mateix? 

- Els cuiners fem servir les mans, algun dia haurem de confessar-ho... Per això sempre mans netes, mans netes. Com que sempre tenim tanta feina no tenim temps de ficar-les en altres orificis... Va, prou ja de tanta collonada!

El Javier, un dels alumnes, que vol provar sort en el món de l'hostaleria quan recuperi la llibertat, té clar que anirà quan pugui al restaurant de Parellada: 

Jo no la coneixia personalment, però quan surti la seguiré a l'Instagram... de fet, vull anar al seu restaurant. He estat fent la massa de la brandada de bacallà i el que m'ha anat demanant. Primer estava una mica nerviós, lògicament. 

L'Anovar, un altre dels interns que han seguit el curs durant tres mesos, explica que les classes li han servit per veure que hi ha més elements que el menjar:

Al començar nosaltres ens pensàvem que era cuina i ja està. I resulta que hi ha la "cuisine" francesa, l'anglesa, l'americana, la russa... A part dels coneixements que ens emportem amb nosaltres, doncs també ens sentim útils.

Fomentar la reinserció laboral dels interns

El taller que han acabat aquests sis interns serveix com a exemple del que pretén impulsar el Departament de Justícia a tots els centres penitenciaris catalans.

Es vol crear una escola d'oficis a la majoria de les presons i als centres d'educació juvenil per millorar la inserció laboral i social de les persones en privació de llibertat, amb l'oferta de diferents tallers formatius.

Els cursos donen l'oportunitat als interns de formar-se de cara al món laboral i de rebre un certificat oficial homologat pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya.

Anabel Marcos, la directora del CIRE, que també ha col·laborat en l'elaboració de la brandada, concreta els detalls del taller de cuina:

Aquest, concretament, té 350 hores i quan l'acaben se'ls dona una certificació que està homologada, i amb aquest certificat es poden incorporar al món laboral sense cap mena de problema.

Contra l'estigmatització dels presos

Ada Parellada, després de dues hores de moure's per la cuina de Quatre Camins, que diu que està més ben equipada que la seva, en treu aquesta conclusió:

L'experiència d'avui m'ha estat molt útil per combatre l'estigma que acompanya totes aquestes persones quan surten en llibertat. Els empresaris tenim certs temors a l'hora de contractar-los i si estan en llibertat crec que és perquè hi ha totes les garanties. La societat, entre tots, hem de fer un esforç per desestigmatitzar el pas per la presó.

Entre els alumnes, un ciutadà d'origen rus pendent de judici que havia estat ajudant de cuina en un submarí soviètic. Admet que gràcies al curs ara està al cas de la normativa sanitària del sector. La recepta l'han degustat in situ la consellera de Justícia, que també va col·laborar en el guarniment final del plat, i diversos càrrecs del departament i de la presó de Quatre Camins. I és que el curs no només comporta aprendre a cuinar, sinó també a parar la taula com cal i servir-la de manera professional.

 


 


 

Anar al contingut