"Cal una fiscalia especialitzada en violència sexual"
La fiscal Alexandra García Tabernero en un moment de l'entrevista
Catalunya migdia (cap de setmana)

Alexandra García Tabernero: "Cal una fiscalia especialitzada en violència sexual"

Cada tres hores es denuncia una violació a l'Estat, segons assegura la fiscal de l'Audiència de Barcelona

Actualitzat

Amb 16 anys, Alexandra García Tabernero va dedicar el seu treball de batxillerat als judicis de Nuremberg. Alumna de matrícula d'honor, va obtenir la millor nota de selectivitat de Catalunya al 2009 i va aconseguir treballar a Harvard amb l'últim fiscal que s'havia ocupat d'aquests judicis contra els dirigents nazis. Fa tres anys que aquesta fiscal està destinada a l'Audiència de Barcelona.

'Cal una fiscalia especialitzada en violència sexual'
La violència sexual necessita fiscals experts (Europa Press/Eduardo Parra)

Una denúnica per violació cada tres hores

La seva experiència tant al Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia com a la Cort Internacional Penal fa que comparteixi plenament la necessitat que el fiscal sigui l'instructor del cas i no el jutge, com passa a Espanya.

García Tabernero defensa el treball en equip i l'especialització per combatre de manera més efectiva la violència sexual:

"La llei orgànica 10/22 va obligar a tots els cossos de seguretat de l'Estat a formar-se en aquesta matèria. Trobo que seria bo aprofitar aquesta ocasió per crear una fiscalia especialitzada en violència sexual per optimitzar la investigació i l'enjudiciament d'aquest tipus de delictes."

I és que cada tres hores a Espanya hi ha una denúncia per violació i es calcula que un 21% dels agressors són membres de la mateixa família.

'Cal una fiscalia especialitzada en violència sexual'
Moltes víctimes no perceben que estan sotmeses a maltractaments (Pixabay)

Aquestes dades només representen la punta de l'iceberg, ja que la majoria d'atacs i agressions no es denuncien, i sovint ni les víctimes en són conscients.

"De vegades, les víctimes expliquen situacions que no perceben com a agressions sexuals, quan estan explicant clarament que són una agressió sexual, potser perquè per una qüestió cultural, d'educació o social els costa identificar que estan patint una intimidació o un maltractament."


Posar focus en l'educació

En un mes, aquesta fiscal fa una mitjana de 40 acusacions, quatre o cinc judicis i un parell o tres de guàrdies. Explica que la visió de la societat en relació als abusos i les agressions sexuals ha canviat força els darrers anys, i apunta que ara la tendència és que els abusadors cada cop siguin més precoços, en part per l'anomenat efecte manada:

"Les dinàmiques gregàries segur que influeixen, les agressions grupals espanten per com es configuren, per com es perpetren, per les edats dels autors. L'educació i els valors són fonamentals."

Un dels darrers casos que ha portat García Tabernero va ser el de l'anomenat rider: el d'un fals repartidor de menjar condemnat per quatre atacs sexuals a noies, en plena pandèmia, en portals de Barcelona.

'Cal una fiscalia especialitzada en violència sexual'
La violació grupal de Pamplona ha fet sortir a la llum molts casos semblants (Flickr)

La fiscal va fer servir per a aquest cas una prova inèdita en un judici penal i pionera a tot l'Estat: l'estudi d'un analista de la conducta criminal que va poder acreditar que el responsable dels atacs era la mateixa persona.

Com tots els professionals del seu ram, assegura que falten recursos materials i humans i que, sobretot, s'haurien d'unificar les bases de dades dels diferents organismes per evitar burocràcies i recomptes manuals, i millorar l'eficàcia del sistema.

ARXIVAT A:
JudicialViolència masclistaAssetjament sexual Agressió sexual
Anar al contingut