Un pagament amb targeta de crèdit
Catalunya migdia (cap de setmana)

Alerta amb les targetes revolving, un producte llaminer però perillós

Són un producte temptador però que pot comportar un sobreendeutament per a moltes famílies

Elena BordesActualitzat

L'Agència Catalana del Consum engega una campanya de conscienciació, a través de les xarxes socials, per advertir dels perills de les targetes revolving o de crèdit renovable. Es tracta d'un producte de crèdit complex que pot portar a situacions de sobreendeutament per a moltes famílies. El producte és especialment llaminer per a l'usuari que no disposa d'estalvis per fer front a imprevistos.

Aquest tipus de targetes, a la pràctica, es converteixen en una mena de línia de crèdit permanent per al client, que paga una quota mensual per retornar el préstec. A mesura que la persona va retornant el capital, pot tornar-ne a disposar, i així genera nous interessos.

Interessos més alts que en un crèdit convencional

El problema és l'elevat interès que tenen aquests productes, més alt que el d'un crèdit convencional, i que supera el 20% anual en molts casos. Segons explica la professora de Finances de la UOC Elisabeth Ruiz, aquest diner fàcil pot girar-se en contra de molts usuaris.

"El que passa és que es fa una bola de neu perquè demanem crèdit sobre crèdit, primer un, després un altre... Aquest és el gran problema: quan tenim una línia de crèdit d'aquest tipus, d'una targeta revolving, anem tirant d'aquests diners sense disposar-ne. I no podem comptar amb uns diners si no tenim una planificació de quan els tindrem realment."

La professora de la UOC recomana prendre consciència del volum d'ingressos i despeses que té la família, i mantenir un cert marge per a l'estalvi. Elisabeth Ruiz també explica que, amb la generalització de les compres en línia sovint els consumidors perden la noció de les seves despeses:

"La gent consumeix molt més i no li agrada mirar quantes despeses té exactament al seu compte. Només mira els ingressos, per exemple, si ha rebut la nòmina. Però a ningú li agrada agafar el compte i veure en què es gasta els diners."

Cal tenir en compte que les entitats financeres no identifiquen les targetes de crèdit renovable formalment com a tals, per això cal fixar-se en les condicions de contractació d'aquests productes. Consum ja ha interposat sancions a 14 entitats financeres per infraccions en la comercialització d'aquestes targetes.

Anar al contingut