alarma entre els productors de porc negre de Mallorca pel preu del cereal
Catalunya migdia (cap de setmana)

Alarma entre els productors de porc negre de Mallorca pel preu del cereal

Del porc negre, l'espècie autòctona de Mallorca, se'n fa la millor sobrassada, que podria pujar de preu

Actualitzat

El preu del cereal aquest any ha augmentat un 30 per cent. La sequera de la primavera passada ha afectat la collita de cereals i lleguminoses a Mallorca i els productors de porc han hagut de recórrer a la importació per poder alimentar els animals. El cereal, en aquest cas l'ordi, és el principal aliment del porc negre mallorquí, la raça autòctona que dona la millor sobrassada.

Sobrassada
Els productors alerten que la pujada del preu del cereal repercutirà en el de la sobrassada

Antoni Mestre és un productor de la localitat d'Ariany, que vaticina una pujada de preu inevitable de la sobrassada: 

"En el cas del porc negre encara s'agreuja un poc més perquè la seva alimentació és bàsicament d'ordi i l'ordi és el cereal que ha pujat més, el seu cost s'ha disparat. La sobrassada, tant sí com no, haurà de pujar de preu."

Els productors afirmen que han de vendre per sota del preu de cost: per cada porc que envien a l'escorxador perden més de 100 euros

"Nosaltres estem per davall dels preus del 2019 i això fa una situació insostenible. I quan se perden doblers, preferiria tancar. Jo sempre dic una cosa: perdre doblers no és anar a cobrar la nòmina i que te llevin 100 euros, és anar a cobrar la nòmina i haver-ne de posar 100 de la teva cartera."

Els pagesos tenen por que aquest encariment repercuteixi en el preu de la sobrassada perquè se'n poden ressentir encara més les vendes. Amb la pandèmia, la venda de sobrassada a Mallorca va baixar un 25%. En canvi, s'han mantingut les xifres d'exportació a la Península. Però això ja és cosa dels grans industrials. 

Anar al contingut