Xavier Novell, casat i suspès definitivament com a bisbe
Xavier Novell i Sílvia Caballol ja són marit i muller (TV3/Planta baixa)
Catalunya al dia

Xavier Novell, casat i suspès definitivament com a bisbe

El matrimoni civil d'un clergue és un delicte del Dret Canònic que podria acabar amb l'expulsió de l'estat clerical

Actualitzat

Arran del seu matrimoni civil amb Sílvia Caballol, al jutjat de pau de Súria, al Bages, Xavier Novell, ha quedat automàticament suspès de les seves funcions com a bisbe i ha obert el compte enrere per a una possible expulsió de l'estat clerical.  

Les imatges del seu casament, dilluns passat, les ha difós el programa de TV3 Planta Baixa. 

Formalitzant el matrimoni civil, incorre en un delicte canònic castigat amb la suspensió immediata de les seves atribucions, segons el cànon 1394 del Dret Canònic. És a dir, que no podria fer les tasques que feia fins ara, com dir missa o fer confessions. Des d'un punt de vista teològic, però, un sacerdot no pot perdre mai aquesta condició.

L'exbisbe Novell, casat i fora de l'Església
El Dret Canònic preveu una possible expulsió en cas de matrimoni civil (Tribunal Eclesiàstic de Barcelona)

Es pot secularitzar un bisbe?

Tot seguit, l'Església obrirà un procés que podria acabar en la seva secularització. Albert Fortuny, promotor de justícia del Tribunal Metropolità de Tarragona, ha explicat a Catalunya Ràdio que això li podria comportar l'expulsió de l'estat clerical, prevista al cànon 290.

"En cas d'una temptativa de matrimoni, se li aplica en un primer moment la suspensió, que voldria dir que no pot exercir, que té prohibit celebrar l'eucaristia, etc. Si amb això no rectifica, se li poden anar aplicant penes gradualment, sense excloure l'expulsió de l'estat clerical."

Això implicaria que Novell no podria exercir el sacerdoci. Aquest és un cas més complex i dificultós, ja que el Dret Canònic no preveu que es pugui secularitzar un bisbe.

"És molt anòmal. És una situació que ni tan sols es planteja, però en cas de produir-se i si hi ha un escàndol, se li podria imposar la pena de la secularització."

Una possibilitat és que l'Església expulsi Novell de l'estat clerical, però al mateix temps li mantingui l'obligació del celibat, segons el cànon 291. Això a la pràctica implica que mai es podria casar per l'església.

L'exbisbe Novell, casat i fora de l'Església
El celibat es mantindria en cas d'expulsió (Tribunal Eclesiàstic de Barcelona)

Ara mateix no és clar quin organisme haurà de prendre les decisions sobre Xavier Novell: li correspondria al bisbat de Solsona, però davant la singularitat del cas se'n podria fer càrrec el Tribunal Metropolità de Tarragona o en última instància la Congregació dels Bisbes, de la Santa Seu.

 
Anar al contingut